Znana podjetnik in obrtnik leta

Naziv Obrtnik leta 2017 je prejel Slavko Kržišnik, naziv Podjetnik leta 2017 pa Miran Andrejek.
Objavljeno
14. november 2017 20.34
bsa/OBRTNA ZBORNICA
Aleš Stergar
Aleš Stergar
Brdo pri Kranju - Med štirimi podjetniškimi vzori in tremi obrtniškimi nominiranci je laskavi naziv Podjetnik leta prejel Miran Andrejek, naziv Obrtnik leta 2017 pa Slavko Kržišnik.

Oba naziva so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije letos prvič podelili na skupni slovesnosti. V obrtniški kategoriji so tisti z do petimi zaposlenimi, v podjetniški pa z več zaposlenimi.

Za najstarejšega letošnjega obrtnika je bil razglašen mlinar iz okolice Ptuja Vladimir Korošec, ki se je z dejavnostjo začel na očetovem mlinu ukvarjati pred šestdesetimi leti.

Pahor: ugodno stanje treba izkoristiti za spremembe

Okrevanje po svetovni finančni in gospodarski krizi se nadaljuje, Slovenija bo prvič presegla predkrizni BDP, zato je ugodno stanje treba izkoristiti za podjetne strukturne spremembe, je na prireditvi ob podelitvi priznanj za obrtnika in podjetnika leta dejal predsednik države Borut Pahor. Dodal je, da je vitalnega pomena, da je družba bolje pripravljena na morebitno novo krizo. Čeprav prvič po drugi svetovni vojni grozi, da bodo sedanje generacije živele slabše kot generacije njihovih staršev. Predsednik se zaveda nekaterih napetosti med zbornico in sindikati, predvsem pri možnostih odpuščanja zaradi nekompetentnosti, vladi pa predlaga modro ukrepanje.

Predsednik OZS Branko Meh je ob poudarjanju odličnosti v obrtništvu in podjetništvu poudaril, da bi bilo uspešnih zgodb še več, če bi bilo okolje prijaznejše, z drugimi besedami, če bi vlada bolj prisluhnila obrtniškim vsakoletnim zahtevam.

24 novih mojstric in mojstrov

Branko Meh je opozoril tudi, da je mojstrov resda vedno več, zaskrbelo pa ga je, da je letos v prvi generaciji v oživljenem vajeniškem izobraževalnem sistemu le 53 vajencev. Šolska ministrica Maja Makovec Brenčič ga je pomirila, da so te prve lastovke pomembne za krepitev duha.

V letošnji 18. generaciji je mojstrska spričevala prejelo 24 novih mojstric in mojstrov, ki so se tako pridružili več kot 2700 kolegom.