Ime dneva: Za veliko zgodbo potrebuješ dobro ekipo

Andraž Ogorevc, idejni vodja projekta iHelp, ki je sprejet v londonski podjetniški pospeševalnik Wayra.

Objavljeno
19. april 2013 21.40
Andraž Ogorevc na novinarski konferenci vseslovenskega projekta IHelp, na kateri so predstavili prizadevanja in načrte za zmanjšanje števila srčnih zastojev s smrtnim izidom v Ljubljani, 18. aprila 2013
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Andraž Ogorevc, idejni vodja projekta iHelp, ki je sprejet v londonski podjetniški pospeševalnik Wayra, je podjetnik po duši, po izobrazbi pa geodetski tehnik. Njegov cilj je Nobelova nagrada. Pravi, da je treba imeti vizijo, ker se brez tega ne pride daleč.

Ogorevc ima dve podjetji, eno je že prodal, eno zaprl. Pri 20. letih je ustanovil prvo, prek katerega je ustvaril več kot štriristo projektov, eden od teh je sistem klipinga, ki ga je prodal Pristopu. Leta 2004 je ustanovil novo panogo digitalnega oglaševanja na LCD-zaslonih, patente zanjo pa ima odobrene v več kot 50 državah. Podjetje Infinitus zaslone izdeluje v Horjulu in na Poljskem. V zgodbi so sodelovali z Inštitutom metalnih konstrukcij, dobili pa so tudi 1,6 milijona nepovratnih sredstev Tie. »Naša inovacija je v tem, da produkt deluje v vseh vremenskih pogojih,« razlaga Ogorevc in pri tem dodaja: »Bil sem nekaj let prehiter, saj je ta panoga zaživela šele lani.«

Pred dvema letoma so začeli projekt iHelp, ki ima velik potencial, saj so zanj dobili nagrado pospeševalnika Wayra UK. S tehnologijo iHELP lahko z enim samim dotikom na mobilnem telefonu vsakdo reši življenje družinskemu članu, prijatelju, neznancu ali sebi.

Adriatic Slovenica je v projektu videla sinergijo in kot partner pripomogla, da je ideja hitreje prešla skozi testno fazo. Poleg tega jo bo prek svoje mreže pomagala tudi širiti. Ogorevc pravi, da rad sodeluje v poslovnem partnerstvu, saj ti v zgodbi vidijo dodano rednost. Odhaja v London, kjer bo sestavil ekipo, pripravil poslovni model, tkal mrežo in iskal poslovne partnerje ali investitorje. V igri so mobilni operaterji in zavarovalnice, kot so O2, Telefonica in Allianz. »Wayra da lepo investicijo, brezplačne poslovne prostore v centru Londona, mentorstvo, mrežo in pomoč pri iskanju investitorjev. Njihov poslovni partner je tudi Telefonica, ki se usmerja v mobilno plačevanje in mobilno zdravje (mhealth), med katere se uvršča tudi naša aplikacija. To je panoga, ki je v neverjetnem porastu. Pravijo, da bo imel vsak tretji zemljan vsaj eno aplikacijo za reševanje življenja na svojem telefonu,« o potencialih govori Ogorevc.

Pri iHelpu sodelujejo štirje, nadaljnji razvoj so prepustili hrvaškemu podjetju Infinum. »Dva programerja sta aplikacijo razvila do sem, zdaj potrebujemo več. Če želiš delati veliko zgodbo, moraš za seboj imeti dobro ekipo. To je težko dobiti,« pravi Ogorevc.

Aplikacija trenutno deluje na androidu, maja bo še na iosu, julija bo sledila native za globalni trg in konec leta zapestnice, ki bodo primerne za tiste brez pametnih telefonov. »Prototip že imam, a sem imel smolo pri razvoju z madžarskih podjetjem, ki se ukvarja z bluetooth tehnologijo. Podjetje je propadlo, jaz pa izgubil denar. Zdaj se pogovarjamo s slovenskim Visionectom,« o načrtih pove sogovornik.