Zavod obiskuje malo gospodarstvo

Želijo si sodelovanja na področju aktivne politike zaposlovanja, saj za določene poklice ni ustreznih delavcev.

Objavljeno
18. junij 2015 15.19
Ljubljana 4.3.2013, zavod za zaposlovanje foto: Tomi Lombar
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana − Zavod za zaposlovanje je v sodelovanju z Obrtno zbornico Slovenije (OZS) in Združenjem delodajalcev obrti in podjetnikov (ZDOPS) Slovenije na obisku pri 600 malih podjetjih, katerim predstavljajo svoj storitve in hkrati poslušajo njihove potrebe pri iskanju novih sodelavcev. Namen dogodka je okrepiti sodelovanje med podjetji, zavodom, zbornico in združenjem delodajalcev, da bo zavod še bolj učinkovito lahko načrtoval svoje aktivnosti.

Projekt so poimenovali Skupaj iščemo priložnosti, po besedah generalne direktorice zavoda Mavricije Batič pa si želijo, da bi tudi leto dni po dogodku z njimi sodelovalo 60 odstotkov obiskanih podjetij, in sicer v obliki objave prostega delovnega mesta ali pa s sodelovanjem na področju ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

Premalo prevoznikov, kovinarjev, lesarjev

»Moramo stopiti skupaj in najti možnosti, kako prekvalificirati brezposelne, da bodo zaposljivi v mikro in malih podjetjih. Prevozniki, kovinarji, lesarji in celo gradbinci se pogosto pritožujejo, da ne dobijo ustreznih delavcev. Po drugi strani pa imamo presežek frizerjev,« je dejal predsednik OZS Branko Meh in nadaljeval:

»Na pomanjkanje kvalificiranih kadrov so nas na regijskih srečanjih opozorili naši člani. Lastnica orodjarne iz Ajdovščine je, denimo, na strugarja čakala kar štiri leta. Drugi se pritožujejo, da na delovno dovoljenje čakajo predolgo. Delodajalce delavce potrebujemo, takoj ko je sezona ali imamo delo.« Poudaril je še, da v Sloveniji za male delodajalce poleg davkov in prispevkov ovira pri zaposlovanju tudi birokracija, predvsem regresni zahtevek, za katerega OZS že izvaja aktivnosti za spremembo zakonodaje.

Za lažje zaposlovanje mladih

»V obrti in podjetništvu so zelo pomembna specifična znanja in veščine, zato bomo skupaj z zavodom iskali nove poti za lažje zaposlovanje mladih. Posvetili se bomo tudi prenosu znanja s starejših na mlajše, ki vstopajo na trg dela,« je napovedal predsednik ZDOPS Drago Delalut in dodal, da je pomembna ponovna vzpostavitev vajeniškega sistema in prilagoditev izobraževalnega sistema potrebam na trgu. »Potrebna bo skupna akcija staršev, šolstva in obrtnikov, da otroci pridejo do poklica, ki ga bodo lahko opravljali,« je poudaril.