Nagrade za dosežke v muzealstvu

Danes so podelili Valvasorjeve nagrade in priznanja za izjemne prispevke k razvoju muzejske dejavnosti.

Objavljeno
20. maj 2013 16.07
LJUBLJANA 12.12. 2012 Narodni muzej Slovenije. Razstava Vitez dama in zmaj. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
T. L., Delo.si
T. L., Delo.si
Podelitev najvišjih stanovskih nagrad in priznanj za posebne dosežke v muzejstvu se je danes odvojalo v Baročni dvorani Radovljiške graščine.

Nagrado je leta 1971 ustanovila Skupnost muzejev Slovenije ob 150-letnici nastanka Kranjskega deželnega muzeja - prvega muzeja na Slovenskem, od 1998 dalje pa jo podeljuje Slovensko muzejsko društvo.

Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo je letos prejela mag. Inja Smerdel, muzejska svetnica, za izredno pomembno življenjsko delo na področju muzejstva in za izjemne prispevke pri ohranjanju, predstavljanju in popularizaciji premične naravne in kulturne dediščine na Slovenskem in v zamejstvu.

Valvasorjevo nagrado za enkratne izjemne dosežke v muzejstvu, ki so sad enoletnih ali več letnih izvirnih strokovnih dosežkov, so prejeli Kolektiv Pokrajinskega muzeja Maribor za projekt Evropa v muzeju - muzej v Evropi, mag. Tomaž Nabergoj, muzejski svetovalec, dr. Tomaž Lazar, kustos, oblikovalki Sanja Jurca Avci in Dolores Gerbec za razstavo Vitez, dama in zmaj v Narodnem muzeju ter mag. Zora Torkar, muzejska svetovalka, in Janja Železnikar, kustosinja, za stalno razstavo Odsevi kamniških tisočletij v Medobčinskem muzeju Kamnik.

Poleg nagrad društvo podeljuje še častna Valvasorjeva priznanja za posebne zasluge pri popularizaciji muzejstva in varstvu premične naravne in kulturne dediščine, za pomembne donacije muzejem in galerijam ter za zasluge pri razvoju muzejstva. Tokrat sta biila nagrajena Lili Šturm, višja kustosinja, za vzpostavitev in vodenje akcije Poletna muzejska noč in Marijan Babič za dolgoletno prizadevanje pri ohranjanju tehniške kulturne dediščine.

Diplome društvo podeli organizacijam in posameznikom s področja gospodarstva za zasluge pri realizaciji muzejskih projektov, donatorstvo in sponzorstvo. Letos jih Slovensko muzejsko društvo ni podelilo.