Renzo Piano bo gradil muzej dinozavrov

Arhitekturo iz jekla in stekla z imenom Jurassica naj bi v angleškem Portlandu odprli do leta 2020.

Objavljeno
21. julij 2014 14.43
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Kot poroča britanski BBC, eden najprepoznavnejših sodobnih umetnikov gradnje Renzo Piano pri svojih 76 letih napoveduje novo arhitekturo: muzej, posvečen dinozavrom, ki naj bi prvega obiskovalca sprejel nekje do leta 2020.

Za gradnjo so se odločili v Portlandu v angleškem Dorsetu, ob tamkajšnji obali z neštetimi klifi, geološkem spomeniku, ki je vpisan na Unescov seznam naravne dediščine in obsega kar okoli 150 kilometrov. Konča se na vzhodu Devona. Znan je tudi z imenom Jurska obala.

Za gradnjo muzeja bodo izkoristili okoli 40 metrov globok opuščen kamnolom, Piano, ki je na Otoku znan predvsem kot arhitekt londonskega nebotičnika Shard, odprtega pred tamkajšnjimi olimpijskimi igrami, pa ni edino zvezdniško ime, vpleteno v nastanek Jurassice, kot se bo muzej imenoval. Njegov častni pokrovitelj bo vsem znani avtor izjemnih dokumentarcev o naravi, sir David Attenborough, ko bo odprt za javnost, pa naj bi obiskovalce vabil ne le z izvirnimi, ampak tudi, denimo, animatroničnimi dinozavri.

Piano, avtor gradenj, kot so znanstveni center Nemo v Amsterdamu, Akademija znanosti Kalifornije v San Franciscu ali letališče Kansai v Oskai, predvsem pa eden avtorjev pariškega Centra Pompidou iz leta 1971, ene najodmevnejših muzejskih arhitektur, ki je po pisanju The New York Timesa postavila na glavo arhitekturno prakso (gotovo jim je bila všeč, saj so Pianu več desetletij zatem naročili tudi izgradnjo newyorške stolpnice tega časopisa), si je gradnjo sicer zamislil predvsem kot streho iz jekla in stekla nad nekdanjim kamnolomom. Mimogrede, na njegovem dnu napovedujejo »jurski« akvarij.

V Portlandu si sicer od projekta, katerega proračun je zaenkrat 60 milijonov funtov (okoli 75 milijonov evrov), obetajo okoli 800.000 obiskovalcev letno in okoli 200 novih delovnih mest.