Vstopnica z močno politično simboliko

Sodelovanje muzejev na slovenski in italijanski strani meje. Če obiščeš enega, v drugem plačaš le evro vstopnine.

Objavljeno
31. julij 2014 18.23
Je. K., kultura
Je. K., kultura
Štirje muzeji na slovenski in italijanski strani so včeraj na obeh straneh meje predstavili svojo novo alianso. Pokrajinski muzej Koper, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, Muzej Miramar in Tržaški mestni muzeji bodo namreč obiskovalcem v obeh državah omogočili, da se lažje in ceneje udeležujejo njihovih prireditev.

Odslej bodo lahko z nakupom vstopnice v enem od muzejev v dvajsetih dneh lahko obiskali še enega od muzejev na drugi strani meje ob doplačilu enega evra.

Po besedah Luke Jurija, direktorja Pokrajinskega muzeja Koper, ta vstopnica prinaša predvsem močno simbolno sporočilo. Muzealci na obeh straneh meje se namreč zavedajo, da delijo skupni prostor in da jih povezuje skupna kulturna dediščina.

Včerajšnji dogodek je toliko pomembnejši, ker gre za prvo tovrstno obliko povezovanja, ki še razvija siceršnjo povezanost obeh prostorov in je tudi skladna s povezovanjem na ravni Evropske unije. Projekt podpira tudi minister za kulturo Uroš Grilc.

Juri še poudarja, da je sodelovanje med muzeji odločno, njihovo zavezništvo pa bo pripomoglo tudi pri razreševanju skupnih odprtih vprašanj, kot so istrske umetnine. Poleg tega takšno povezovanje še krepi pripravo skupnih projektov in razstav v prihodnosti.