Petdeset odtenkov počasi izgublja kinematografsko moč

Potem ko je film prvi vikend po premieri presegel vsa pričakovanja, je njegova gledanost začela upadati.

Objavljeno
23. februar 2015 12.09
Box Office
Je. K., kultura
Je. K., kultura

Film Petdeset odtenkov sive o strastni romanci med privlačnim mladim miljarderjem Christianom Greyem in naivno nedolžno študentko Anastasio Steele so po svetu premiero prikazali pred dobrimi štirinajstimi dnevi. V prvem koncu tedna je filmska adaptacija istoimenskega romana E. L. James presenetila in pridelala dobrih 85 milijonov v ZDA.

Teden dni kasneje film ostaja prvi na lestvici zaslužkarjev, a je njegov dobiček upadel za 73 odstotkov  - po ameriških kinematografih je pridelal »zgolj« 23,2 milijona dolarjev.

Ameriški mediji upad zanimanja za film med drugim pripisujejo ne preveč laskavim pripombam, ki so se razširile od ust do ust.

Po svetu gre novodobni pravljici s primesmi žgečljivega seksa malce bolje, čeprav je tudi tu, če sodimo po prodanih vstopnicah, začetno navdušenje nad filmom upadlo. In sicer je minuli konec tedna zaslužil 50 odstotkov manj kot teden prej. Kljub temu na lestvicah gledanost prednjači z dobrimi 68 milijoni dolarjev v 58 državah.

Padec zanimanja in pretežno slabe kritike filma prav gotovo preveč ne vznemirjajo producentov. Universal Pictures in Focus Group sta namreč v film vložila 40 milijonov dolarjev, tako da sta z zaslužkom doma in po svetu, ki zdaj presega 400 milijonov dolarjev, lahko več kot zadovoljna. O tem nedvomno priča tudi napoved snemanja  nadaljevanj romana.

Od oskarjevih nominirancev se na lestvici gledanost še kar drži Snajper Clinta Eastwooda, ki je k doslejšnjemu  zaslužku 319 milijonov dolarjev ta vikend dodal skoraj 10 novih milijonov.