Cannes: Zlata palma za Dheepan veliko presenečenje

Zmagovalni francoski film režiserja Jacquesa Audiarda ni bil niti na širšem seznamu možnih nagrajencev.

Objavljeno
24. maj 2015 23.52
FILMFESTIVAL-CANNES/
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Po dvanajstih dneh se je končal 68. mednarodni filmski festival v Cannesu, na katerem so z zlato palmo nagradili film Dheepan z azilanstko tematiko.

Tega francoskega filma prav nihče ni uvrstil niti na širši seznam favoritov, kaj šele, da bi mu kdo napovedoval zmago. Filmski kritiki so ga obšli. Na največjem in najpomembnejšem filmskem festivalu na svetu je zmagal v konkurenci devetnajstih filmov v glavnem tekmovalnem programu in tako dobil najbolj zaželeno nagrado za oskarjem. Dheepan Jacquesa Audiarda, režiserja odličnega Preroka, govori o nekdanjem pripadniku Tamilskih tigrov, bežečim iz Šrilanke skupaj z nekim dekletom in deklico, ki se lažno predstavljata kot njegova žena in hči, ter postane hišnik stanovanjskega bloka v razdrapanem pariškem predmestju. Zanimivo je, da glavnega junaka Deephana igra Jesuthasan Antonythasan, ki je bil kot deček res pri Tamilskih tigrih, pri devetnajstih pa je pobegnil in dobil politični azil v Franciji.

Veliko nagrado žirije (grand prix), drugo najpomembnejšo, je prejel madžarski film o holokavstu Savlov sin debitanta Lászla Nemesa, ki je navdušil kritike in občinstvo.

Nagrado žirije, ki je glede na težo tretja po vrsti, je prejel grški film Jastog Yorgosa Lanthimosa, ki je bil prav tako deležen dobrih kritik.

Nagrado za režijo je dobil Tajvanec Hou Hsiao-hsien za film Morilec (The Assassin).

Najboljši scenarij je napisal mehiški pisec in scenarist Michel Franco za film Chronic.

Nagrado za najboljšo igralko sta si razdelili vzhajajoča hollywoodska zvezdnica Rooney Mara za vlogo v lezbični romanci Carol Todda Haynesa ter Francozinja Emmanuelle Bercot za vlogo v filmu Mon roi (Moj kralj) režiserke Maïwenn. Tudi to je, enako kot zmagovalni film, veliko presenečenje, saj je za glavno favoritinjo veljala Cate Blanchett, ki je v Carol igrala starejšo ljubimko. Med igralci je slavil Francoz Vincent Lindon za vlogo v drami o brezposelnosti v filmu La loi du marche (Zakon trga) režiserja Stéphana Brizéja.

Žiriji sta predsedovala brata Coen, ki sta prejela zlato palmo leta 1991 za film Barton Fink.

Nagrajeni hrvaški film


Hrvaški film Zenit (Zvizdan) avtorja Daliborja Matanića, ki so ga prikazali v spremljevalnem tekmovalnem programu Posebni pogled, in je navdušil občinstvo ter kritike, je dobil nagrado žirije. Posebni pogled je eden od dveh uradnih tekmovalnih programov, namenjen nagrajevanju mlajših nadarjenih režiserjev, ki ustvarjajo izvirne in drugačne filme.

V tem programu so prikazali 19 filmov, ki so jih selektorji izbrali izmed več kot 1400 prijavljenih. Nagrada žirije, ki ji je predsedovala Isabella Rossellini, je druga najpomembnejša v programu Posebni pogled, prvo je dobil film Hrútar (Ovni) islandskega režiserja Grímurja Hákonarsona. Zenit, posnet tudi v slovenski in srbski koprodukciji, spremlja tri ljubezenske zgodbe, ki se dogajajo v letih 1991, 2001 in 2011 v dveh sosednjih vaseh v dalmatinskem zaledju, hrvaškem in srbskem, katerega preteklost je obremenjena z mednacionalno nestrpnostjo.

Kritiki posebej hvalijo tudi kamero Marka Brdarja, Slovenca, ki je z izjemno fotografijo širše slovensko občinstvo navdušil lani v televizijski seriji Življenje Tomaža Kajzerja. Pri Zenitu je sodelovalo več Slovencev, največ pri tehnični obdelavi filma, med drugim tudi Slovenski filmski center.