Knjižni komplet o zgodovini slovenskega filma

Pri založbi Umco, ki edina sistematično izdaja filmsko publicistiko, sta izšli dve zajetni knjigi.

Objavljeno
09. april 2013 16.06
Peter Kolšek, kultura
Peter Kolšek, kultura

Pri založbu Umco, ki pri nas edina sistematično izdaja filmsko publicistiko, in to že dvanajst let, sta izšli dve zajetni knjigi (skupaj več kot 1.300 strani). Obe govorita o zgodovini slovenskega filma.

Prva, ki jo je napisal zagotovo največji enciklopedist slovenskega filma Zdenko Vrdlovec, dobesedno (Zgodovina filma na Slovenskem 1896-2011), druga, njen avtor je mladi Matevž Rudolf, pa s specifičnega vidika, ki je bil v slovenski kinematografiji zmeraj vznemirljiv, pogosto tudi predmet očitka: gre za razmerje med domačo literaturo in filmom, njen naslov je Ko beseda podobo najde in podnaslov Slovenska literatura in film v teoriji in praksi (1984-2012).

Prva je torej predvsem enciklopedično kronološkega značaja, pri čemer se ne izogiba sprotni analizi pojavov, druga pa ponuja ob natančnem popisu vseh filmov, posnetih po literaturi od leta 1984 dalje (do tedaj je za evidenco poskrbel pokojni Stanko Šimenc), tudi poskus teoretske sistematizacije in razgled, kako je s tem vprašanjem v svetovni kinematografiji. Vseh slovenskih »literarnih« filmov iz tega časa je 27.