TV namigi: Športnik leta, Sveti zrak, Tereza Kesovija ...

Nocoj bodo v Cankarjevem domu razglasili najboljše športnike letošnjega leta, na sporedu je premiera komedije o arabskem kristjanu iz Nazareta, od blizu se bo dala spoznati hrvaška legendarna pevka, priporočamo pa še nemški film Phoenix.
Fotografija: Voditelja prireditve Športnik leta. Foto Tvs, Delo
Odpri galerijo
Voditelja prireditve Športnik leta. Foto Tvs, Delo

Sreda, 19. decembra


Športnik leta 2018: TVS 2 ob 20.00


Slovenija, 2018. Režija: Mile Vilar. Voditelja: Saša Jerković, Ajda Smrekar. Prenos.
Najboljše športnike Slovenije bodo razglasili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ko bo potekala že 51. podelitev nagrad Društva športnih novinarjev Slovenije. Letos bo dogajanje tudi v znamenju 120. obletnice rojstva olimpionika Leona Štuklja, prireditev pa bosta vodila novinar Saša Jerković in igralka Ajda Smrekar. Glasbene točke bodo prispevali BQL, Nika Zorjan in Raiven, nastopili pa bodo tudi člani različnih generacij ŠD Sokol Bežigrad in skupina Dunking Devils. Za glasbeno spremljavo bodo skrbele Kozmične vrane v sestavi Jani Šepetavec, Borut Rampih, Miha Ribarič in Julijan Erič.

Nagrade najboljšim športnikom bodo letos podeljevali uspešni slovenski trenerji iz različnih športnih disciplin, kot so Zmago Sagadin, Bojan Prašnikar, Marta Bon, Andrea Massi, Vladimir Kevo ...

Lani sta bila najboljša slovenska športnika košarkar Goran Dragić in alpska smučarka Ilka Štuhec, ekipa leta je postala košarkarska reprezentanca, izstopajoča mlada športna osebnost pa Luka Dončić.
 

Sveti zrak: TVS 1 ob 20.05 (Premiera)

Vikendova ocena: 4 (od 5)

Sveti zrak Foto Promocijski Material
Sveti zrak Foto Promocijski Material


Holy Air. Izrael, 2017. Režija: Shady Srour. Igrajo: Shady Srour, Laëtitia Eido, Shmulik Calderon. Komedija. 81. minut.
Adam, mladi krščanski Arabec iz Nazareta, je globoko zaljubljen v svojo ženo Lamio. Toda od ljubezni se ne da živeti, Adam pa ni ravno med najboljšimi poslovneživ Nazaretu, povrhu Lamia pričakuje otroka, njena nosečnost ni enostavna, tu je še bolan oče … Če k temu dodamo še nevšečnosti, ki jih kot arabski kristijan doživlja v Nazaretu, potem Adamu res ni lahko. Nekega dne pa Adama prešine ideja, da bi v Nazaretu turistom prodajal »sveti zrak, ki ga je dihala devica Marija« ... 

Zabavna komedija o sodobnih ljudeh, ki živijo v mestu, prepolnem zgodovinsko mističnih in religioznih izročil; eni jih vzamejo za sveto resnico, drugi vidijo v njih poslovne priložnosti, spet tretji bi radi v imenu njih sleparili turiste …
 

Od blizu: Tereza Kesovija: TVS 2 ob 21.30


Tereza Kesovija Foto Press
Tereza Kesovija Foto Press


Slovenija, 2018. Vodi: Vesna Milek. Pogovorna oddaja.
V njenih interpretacijah se, ne glede na to, v katerem svetovnem jeziku poje, čutijo radost in žalost, optimizem in neizmerna energija. Več kot tisoč posnetih pesmi, več kot 50 objavljenih albumov, uspešna kariera v tujini in glas, ki še vedno, že polnih 60 let, z enakim žarom osvaja občinstvo. Tereza Kesovija je brez dvoma pevka, ki ji bo voditeljica lahko prišla precej blizu.
 

Phoenix: TVS 2 ob 22.25

Vikendova ocena: 4 (od 5)


Phoenix. Nemčija/Poljska, 2014. Režija: Christian Petzold. Igrajo: Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Nina Kunzendorf. Drama. 98 minut. 
Berlin, leto 1945. Judinja Nelly Lenz je preživela koncentracijsko taborišče, vendar z iznakaženim obrazom. Po koncu vojne Nelly s kirurško rekonstrukcijo dobi nov obraz, nato pa v Berlinu poišče svojega moža Johnnyja, ki misli, da je žena umrla v taborišču. Nelly se sprašuje, ali jo je Johnny v resnici sploh kdaj ljubil ali pa jo je morda prav on izdal nacistom, zato se mu ne razkrije ...

Alegorija na povojno regeneracijo in hkrati hitchcockovski triler o zamenjavi identitete zahteva od gledalca precej potrpežljivosti z malo verjetnim zapletom, a je slednja bogato poplačana z res presenetljivimi zasuki in odlično igro.

Komentarji: