Vikendova recenzija: Hitri in drzni 7

Tudi v sedmo Hitri in drzni ponudijo to, kar gledalci pričakujejo: akcijo, eksplozije, humor.

Objavljeno
10. april 2015 19.19
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend

Morda avtomobilski »spopad« ekipe Hitrih in drznih z avtobusom, opremljenim z lahkim topništvom, ni presežek v primerjavi s tankom iz prejšnjega dela, a doskok s padalom do gorske ceste, kjer se spopad odvije, nedvomno je. In to je šele začetek nore vožnje, polne vse bolj neverjetnih kaskaderskih in računalniško animiranih akcijskih scen, eksplozij in predvsem pretepov. Z novim režiserjem Jamesom Wanom, ki prihaja iz sveta grozljivk (Sestavljanka groze/Žaga, Priklicano zlo), se je fokus filma nekoliko preusmeril z avtomobilov na obračune mož na moža (in tudi ženska na žensko).

Motoriziranega divjanja po cestah in po zraku ne manjka (230 uničenih avtomobilov!), vendar že prva scena, ki z dolgim kadrom predstavi najprej Shawa (Jason Statham), nato pa še uničenje, ki ga prinaša, pokaže, da to ni več zgolj film o friziranih avtomobilih in majhnih tatovih, temveč akcioner na ravni (Moorovega) Bonda ali pa Plačancev.

Tukaj so vsi elementi, kot je šviganje naokrog po planetu, mondene zabave, ogromne akcijske scene, zabavni dialogi in dovtipi ter boj proti neustavljivim negativcem za nemogoče orožje, katerega delovanja nihče ne razume, a v ključnem trenutku pride zelo prav. Tako se je treba popolnoma prepustiti toku adrenalina in testosterona, ki nabijata skozi ožilje filma, in ne razmišljati o podrobnostih, ki bi lahko uničile iluzijo.

Poleg skoka z avtomobilom med stolpnicami so najboljši trenutki filma spopadi, pri katerih režiser Wan uporabi svež pristop in skupaj z akcijo obrača kamero, da gledalca še bolj potegne v dogajanje. Romantične scene med Michelle Rodriguez in Vinom Dieslom, ki sta imela razmerja med snemanjem prvega filma, so najbolj nenamerno smešni trenutki, saj namesto romantičnih iskric, ki jih zahteva zgodba, prikažeta pristno nelagodje ob dotikanju svojega bivšega.