Album tedna: Bob Dylan, Shadows In The Night

Eden najboljših skladateljev popularne glasbe je predelal pesmi, ki jih je populariziral Frank Sinatra.

Objavljeno
17. april 2015 17.32
lvu*bob dylan
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Shadows In The Night
Columbia, 2015

Ko po desetletjih rednega spremljanja glasbenega dogajanj misliš, da te nič več ne more presenetiti, se pojavi album Shadows in the Night, na katerem se je eden najboljših skladateljev popularne glasbe lotil predelav pesmi, ki jih je populariziral Frank Sinatra.

Dejstvo je, da je bil Frank Sinatra, kot predrocker, eden prvih klasičnih idolov popularne kulture. To pa se je začelo že med drugo svetovno vojno, ko je s skupino zabaviščinkov zabaval vojake in vojakinje zavezniških čet in jim tako dvigal moralo. Ubrana legenda pa tudi pravi, da je bil prvi glasbenik, kateremu so na oder med koncertom priletel ženske spodnjice. Kot prototip pop idola je dejansko utrl pot fenomenom, ki so sledili in si brez njih sploh ne znamo več predstavljati 20. stoletja, kot so Elvis Presley, The Beatles in navsezadnje tudi Bob Dylan.

Kaj neki je pičilo tega glasbenega velikana, ki zelo zelo redko izvaja pesmi drugih avtorjev, da se je tega lotil. Nedavno je pa res prispeval za zbirko predelav pesmi Paula McCartneyja The Art Of McCartney svojo različico pesmi Things We Said Today

Ne vem sicer, če je to povezano z leti in ali se da razumeti ta album tudi kot neke vrste rekapitulacijo obdobja nastanka teh pesmi, torej petdeseta in šestdeseta leta prejšnjega stoletja. To so tudi bila Dylanova najstniška leta. Pesmi za Shadows in the Night, ki je njegov 36 studijski album, je izbral sam. Na snemanjih v studiu B Capitol Studios, kjer je Frank Sinatra pogosto snemal svoje albume, so Dylan in njegova ekipa glasbenikov posneli 23 pesmi, deset pa jih je uvrstil na album. Dylan je predvsem baladne pesmi izbral z Sinatrinih tematskih albumov, ki so izražali predvsem čustva, kot je ločitev in pa srčno hrepenenje. Večino pesmi so napisali poklicni skladatelji in besedilopisci iz ustvarjalne newyorške ulice Tin Pan Alley in so v počasnem tempu ter poudarjeno otožne in melanholične. Take so tudi Dylanove interpretacije, močno otožne, in vsebujejo vso težo let in izkušenj, ki so mu jih prinesla.

Shadows in the Night je eden najbolj drugačnih albumov Boba Dylana in gotovo bo kakšno pesem z njega izvedel tudi 25. junija na koncertu v ljubljanski dvorani Stožice.

Pesmi na albumu:

1. I'm A Fool To Want You
2. The Night We Called It A Day
4. Autumn Leaves
5. Why Try To Change Me Now
6. Some Enchanted Evening
8. Where Are You?
9. What'll I Do
10. That Lucky Old Sun