Album tedna: Torul, Reset

Peti album poln retro elektronskih zvokov.

Objavljeno
10. februar 2017 14.27
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Torul
Reset
Infacted Recordings, 2016

Nam, ki smo odraščali ob zvokih electro popa in alternativne elektronske glasbe v osemdesetih letih, zveni album našega trojca Torul neverjetno domače in znano. Zato so tudi glasbeniki, ki jih vodi Torul Torulsson, odgovoren za večino slišanega, skupaj s pevcem Majem Valerijem in kitaristom Borut Dolencem, povsem upravičeno poimenovali peti album z naslovom Reset.

Album, na katerem je 11 avtorskih skladb, je pravi homaž zgodnji elektronski glasbi tako Kraftwerkom in podobnim, kot Donni Summer oziroma Giorgiu Moroderju, pa temačnim elektronskim odtenkom DAF ter Joy Division, najbolj pa seveda skupini Depeche Mode, saj ima Valerij podobno barvo glasu kot Dave Gahan. Pojejo v angleščini in so ena tistih glasbenih zasedb, ki so v tujini bolj znane in hvaljene kot pa doma. Čeprav je bil Torul sprva solo projekt avtorja, producenta in DJ-ja Torulssona, pa je že ob izidu prvega vokalnega albuma oblikoval tria. Gotovo je ugotovil, da je scenska dinamika večja, če se večji del elektronske glasbe izvaja v živo, pa tudi dogajanje na odru je manj dolgočasno in bolj komunikativno od samotnega obračanja gumbov in mahanja s prosto roko.

Kmalu nato so Torul začeli izdajati albume pri nemški založbi Infacted, pri kateri so še danes. Pozornost mednarodne javnosti je bil sprva deležen njihov singel Try. Pozornost glasbenih potrošnikov zunaj meja pa bodo s svojim petim albumom Reset gotovo lahko vzdrževali še naprej, tudi z novim pevcem Majem Valerijem, ki je zamenjal Jana Jenka. Prvi singel iz novega albuma je bila nekoliko melanholična poskočnica in uvodna skladba Saviour of Love, za katera video je režirala Nina Tratnik.

Torul in album Reset nikakor niso preteklost domače godbe, so pa ena od (možnih) prihodnosti.