Deloskop izpostavlja: Akademski zbor Tone Tomšič

Cankarjev dom, Ljubljana. Koncert v soboto, 21. 5., ob 19.30.

Objavljeno
20. maj 2016 17.56
M. V.
M. V.

V Cankarjevem domu bo nocoj ob 19.30 jubilejni koncert ob 90. obletnici Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič.

Zbor nadaljuje tradicijo moške pevske zasedbe, ki jo je France Marolt ustanovil leta 1926 in je po medvojnem kulturnem molku v mešani sestavi pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič začela ponovno delovati leta 1946.

Danes sodijo med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja in iskrive predstavnike naše zborovske tradicije v tujini. Njihov repertoar obsega skladbe vseh glasbenih in slogovnih obdobij, posebno pozornost pa namenjajo sodobni zborovski literaturi saj z naročili in natečaji spodbujajo nastanek novih skladb.

Celoletno delo zbora predstavijo vsako pomlad na letnem koncertu. Tokratni koncert bodo uvedli z novitetami naših najbolj dejavnih skladateljev na področju zborovske glasbe, v drugem delu koncerta pa bodo izvedli izbrana dela iz zakladnice slovenskih skladateljev. Posebno pozornost bodo namenili akademiku Lojzetu Lebiču, nekdanjemu dirigentu in priznanemu avtorju številnih zborovskih skladb.


Nocoj se bo aktualni dirigentki Jerici Gregorc Bukovec pridružila tudi večina še živečih nekdanjih dirigentov zbora: Sebastjan Vrhovnik, Marko Munih, Jože Fürst in Urša Lah.