Deloskop izpostavlja: Evropski komorni pevski zbor Tenso

Cerkev sv. Jakoba, Ljubljana. Nocoj ob 20.30.

Objavljeno
10. avgust 2017 17.26
V. U.
V. U.

Evropski komorni pevski zbor Tenso (Tenso Europe Chamber Choir ali TECC), ki mu bo mogoče nocoj ob 20.30 prisluhniti v ljubljanski cerkvi sv. Jakoba, je iniciativa združenja evropskih komornih zborov Tenso in latvijskega dirigenta Kasparsa Putniņša.

Nastal je po vzoru Mladinskega orkestra Evropske unije in s premiernim nastopom leta 2014 v sklopu projekta Evropske prestolnice kulture tudi uradno postal prvi vseevropski profesionalni zbor.

Označujejo ga za zbor s člani iz 13 držav Evropske unije, ki igra pomembno vlogo pri promoviranju koralne glasbe, njegov repertoar pa zajema tako klasično kot sodobno koralno petje.

Kaspars Putniņš je sicer dolgoletni dirigent Latvijskega radijskega zbora, ki velja za enega najboljših v Evropi, glasove nastopajočih pa rad prižene čez meje do popolnoma novih vokalnih razsežnosti. Je prejemnik latvijske glasbene nagrade grand prix in nagrade za dosežke v kulturi in znanosti, ki jo podeljuje latvijski odbor ministrov, od sezone 2014/2015 pa je tudi glavni dirigent komornega zbora Estonske filharmonije.