Deloskop izpostavlja: Planet Globokar

Ljubljana, Cankarjev dom. 13. 12., ob 18. uri.

Objavljeno
12. december 2017 18.33
M. V.
M. V.

V Cankarjevem domu bo nocoj ob 18. uri gostovala predstava Planet Globokar, glasbeni laboratorij za čute, ki mladino in odrasle igrivo in zabavno uvaja v sodobno glasbo.

V predstavi ponoči, ko ves svet spi, zaživi nenavadni glasbeni planet skladatelja Vinka Globokarja.

Devet zvočnih raziskovalcev ansambla Studia Dan se poda na raziskovanje novih svetov. Pred občinstvom vzpostavijo glasbeni laboratorij in predstavo spremenijo v zabaven, rasposajen glasbeni eksperiment.

Organizatorji so zapisali, da skladatelj Vinko Globokar k tradicionalnim glasbilom pristopi z navihanim veseljem in otroško navdušenostjo. Zanj glasbilo ni posvečen objekt, temveč podaljšek telesa. V edinstvenem glasbenem laboratoriju je vse razstavljeno in ponovno sestavljeno – pozavne so povezane z vrtnimi cevmi, na klarinete igrajo pod vodo ali pa se celotni ansambel med igranjem vrti v ponorelih krogih.

Večmedijska glasbena predstava je bila prvotno namenjena mlajšemu občinstvu, vendar sta se njeni subverzivna duhovitost in anarhična zvočnost dotaknili tudi odraslega občinstva in ga povabili, da prisluhnejo glasbi z nove perspektive.