Slovenska filharmonija: In kaos se nadaljuje

Volitve v svet zavoda v nasprotju z ustanovitvenim aktom.

Objavljeno
11. april 2017 22.04
tre*Slovenska filharmonija
Tanja Jaklič
Tanja Jaklič

V Slovenski filharmoniji je v ponedeljek 132 zaposlenih volilo dva predstavnika v svet zavoda. Volilna komisija je dala navodilo, da glasujejo za največ dva kandidata tako, da obkrožijo številko pred imenom in priimkom. Kar pa je v nasprotju z 17 e členom ustanovitvenega akta zavoda, v katerem je zapisano, da je glasovnica neveljavna, če je volivec glasoval za več kot enega kandidata. Kaj zdaj? Po naših informacijah v volilni komisiji vztrajajo pri svojem.

17 e člen

Nekakšna prva mala zmaga slovenskih filharmonikov, ki so ministra pred meseci uspeli prepričati v spremembo ustanovitvenega akta, se je tako začela malce grenko. Po novem aktu bodo namreč v svetu zavoda štirje predstavniki ustanovitelja, zaposlene pa bosta namesto enega zastopala dva člana. Na ponedeljkovih volitvah je velika večina zaposlenih, namesto da bi obkrožila enega kandidata na glasovnici, obkrožila po dva. Po 17. e členu ustanovitvenega akta zavoda pa je glasovnica neveljavna, če je neizpolnjena, če ni mogoče ugotoviti volje volivca ali če je volivec glasoval za več kot enega kandidata. Menda je bilo tako pravilno izpolnjenih le enajst glasovnic in v svetu SF bi zaposlene po številu glasov predstavljala flavtist Matej Grahek in tolkalist Franci Krevh, medtem ko predsednici stavkovnega odbora in dosedanji članici sveta zavoda Marini Kopše to ni uspelo. Četrta kandidatka je bila članica Komornega zbora SF, sopranistka Katarina Lenarčič.

Avtonomija?

Naši viri trdijo, da je bila volilna komisija pravočasno opozorjena, kako se glasuje, vendar so opozorilo zavrnili. Posvetovali so se s sindikalnimi odvetniki in tudi z ministrstva za kulturo naj bi dobili zagotovilo, da so avtonomni. Tam pa so nam včeraj pojasnili, da so v filharmonijo konec marca poslali pojasnilo, da se glasuje le za enega kandidata.

Čeprav je Kopšetova včeraj za STA izjavila, da volitve še nimajo rezultatov, naj bi se včeraj volilna komisija že odločila, da bo upoštevala glasovnice s po dvema obkroženima imenoma in tako naj bi v svet zavoda prišla Krevh in Kopšetova. Svet zavoda se mora konstituirati najpozneje v 45 dneh od uveljavitve sprememb ustanovitvenega akta, ki pa so bile v uradnem listu objavljene 10. marca. Zdi se, da se tako kaos v naši glasbeni instituciji nadaljuje kar med zaposlenimi. Maestro Lajovic se je sam odpovedal nadaljnjim dirigiranjem, še prej pa je že pripravil predlog programa za novo sezono 2017/2018, ki pa ga je zdaj dokončal direktor Damjan Damjanovič s pomočnico Snježano Drevenšek. Zaposleni so na delovnem sodišču vložili nekaj tožb zaradi izrednih napredovanj, direktor je vložil tožbo zaradi nezakonite stavke proti stavkovnemu odboru, toži pa tudi ministrstvo za kulturo. Kot pojasnjuje Damjanovič, je razlog po njegovem nezakonita odločba o financiranju. V nasprotju z dogovorjenim kadrovskim načrtom naj bi dobili 185.000 evrov manj sredstev.

Novega direktorja 
julija še ne bo

Ministrstvo še ni objavilo razpisa za novega direktorja, zato je skoraj nemogoče pričakovati novega direktorja zavoda že julija, kot je napovedoval minister za kulturo Tone Peršak. Damjanoviču se bo mandat iztekel decembra prihodnje leto, za predčasni razpis pa bi moral odstopiti ali pa bi ga moral minister razrešiti iz krivdnih razlogov. Revizija zavoda, ki jo dela ministrstvo in jo je direktor nekajkrat blokiral, se je sicer že začela. Kdaj pa bo končana, ne ve nihče.