Edina slovenska skupina, ki je trikrat razprodala isti koncert

V Stožicah so Big Foot Mama z 10.000 gosti praznovali 25. rojstni dan.

Objavljeno
03. oktober 2015 12.51
Big Foot Mama
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Sinočnji rojstnodnevni koncert v razprodani dvorani ljubljanskih Stožic je potrdil povsem upravičen status ljubljanske skupine Big Foot Mama, kot ene z največ občinstva v Sloveniji. So tudi edina domača skupina doslej, ki je kar trikrat razprodala isti koncert, saj so Bigfootovci sprava nameravali proslaviti rojstni dan v mali dvorani ljubljanske Hale Tivoli, potem v veliki dvorani Hale Tivoli, da bi na koncu pristali v razprodani dvorani v Stožicah. Sprva so sicer imeli pomisleke, da se jih loteva megalomanija, vendar je bilo povpraševanje po vstopnicah za ta koncert, ki so ga pripravili s številnimi gosti, preprosto preveliko.

Tako so v naši največji dvorani pripravili pravi rockovski spektakel na najvišji ravni in ponovno potrdili sporočilo svojih prvih dveh pesmih s prvenca pred dvajsetimi leti, in sicer da gre tu za nova pravila v stari Ljubljani, ki se jih da povoziti le z buldožerjem. In ravno Big Foot Mama so tisti, ki so pri osvajanju domačih dvoran in koncertnih prizorišč največjega formata bili tisti, ki so tam vztrajno počasi in sigurno postavljali nova pravila. To je veljalo tako za Križanke, za Halo Tivoli in sedaj tudi za dvorano Stožice.

Big Foot Mama sedaj delujejo v postavi Grega Skočir, glas; Alen Steržaj, baskitara; Jože Habula, bobni; Daniel Gregorič, kitara in Zoran Čalić, kitara. Sinoči so na dveinpolurnem koncertu uprizorili potovanje skozi čas brez patetike, skupaj s številnimi glasbenimi sopotniki in prijatelji, s katerimi so sodelovali v teh 25 letih.

Začeli so s svojo uspešnico s prvenca Črn tulipan, nato pa je sledil večer, ki so ga popestrili številni gosti. Tako so nastopili še Fantje s Praprotna, pa Miha Guštin - Gušti, Neisha, Davor Klarič, Irena Preda, Klemen Kotar & Brasci, Nina Kay, Slaviša Stojanović, Matej Mršnik, Peter Lovšin in Vitezi obložene mize Slaven Kalebić, Martin Janežič - Buco in Rok Gerbec.

Na oder je prvič po 25. letih stopila prva postava skupine Big Foot Mame iz leta 1990, ki je igrala samo na prvem koncertu septembra 1990 na Gimnaziji Šentvid in samo na tistem. V zasedbi so bili poleg Jožeta in Guštija še pevec in kitarist Andrej Kos, basist Robert Sršen in kitarist Zoran Jovanović - Jovo. Kot je povedal Andrej Kos, je kar zanimivo, da greš iz koncerta na šentviški gimnaziji po 25 letih mirovanja direktno v dvorano Stožice. Skupina je takrat preigravala rokovske standarde in uspešnice, v Stožicah pa je zazvenela njihova različica pesmi Should I Stay or Should I Go britanske punk rock zasedbe The Clash.

Moški rockovski pevski zborček Tomi M., Tokac, Marolt, Tonč & Dimek in Grega Skočir pa so skupaj odpeli pesem Nove zmage, himno slovenske košarkarske reprezentance. Koncert, na katerem je vse pesmi navdušeno pelo tudi občinstvo, so končali z dvema dodatkoma, in sicer je najprej Nina Kay z Gregom odpela akustično balado Kratek stik, nato pa sta zagrmeli še Led iz severa in pa Rola se.

Koncert skupine Big Foot Mama je bil veličasten rockovski spektakel na vrhunski produkcijski ravni, ki se je končal z ovacijami in je odslej nov standard pri takem nastopanju.