Poslovila se je muza Rolling Stonesov Anita Pallenberg

Igralka in manekenka je bila dolgoletna partnerka Keitha Richardsa, z Mickom Jaggerjem je igrala v filmu Performance.

Objavljeno
14. junij 2017 16.54
Obit-Anita Pallenberg
V. U.
V. U.

V starosti 74 let je umrla igralka in manekenka Anita Pallenberg, poroča The Guardian, ki se sklicuje na vest o njeni smrti, ki jo je na Instagramu objavila njena prijateljica in igralska kolegica Stella Schnabel, hči znamenitega slikarja Juliana Schnabla.

Z velikih platen je bila znana predvsem po vlogah v filmih od Barbarelle Rogerja Vadima z Jane Fonda do Performanca Nicolasa Roega, v katerem je Mick Jagger zaigral ekscentričnega glasbenika, sicer pa je veljala za muzo zasedbe Rolling Stones.

Jones, zatem Richards

V zgodbo skupine je vstopila po koncertu leta 1965, ko se je uspela na enem izmed njenih koncertov prebiti v zaodrje, čemur je najprej sledila zveza z Brianom Jonesom, dve leti zatem pa s Keithom Richardsom, s katerim sta se ustalila v Londonu in bila partnerja do leta 1980. Rodili so se jima trije otroci, Marlon, Angela in Tara, ki pa je zaradi pljučnice umrl že kot dojenček. Par je bil znan tudi po težavah z drogo, nekoč je tudi izjavila, da je ob prvi zanositvi morala splaviti, da bi lahko zaigrala v filmu Performance.

Z Jane Fonda v Barbarelli leta 1968. Foto: Promocijsko gradivo

Anita Pallenberg je imela italijanske in nemške korenine. Rodila se je leta 1944 v Rimu v času nemške okupacije – bila je sad zveze domačina in nemške tajnice –, obiskovala pa je nemško šolo, iz katere so jo pri njenih 16 letih izključili. Zatem je krenila na pot manekenke, najprej v Italiji in kasneje New Yorku, kjer jo je pritegnila tudi Factory Andyja Warhola.

Ob omenjenih filmih Barbarella in Performance jo je na velikih zaslonih mogoče videti še, denimo, v filmih Candy Christiana Marquanda z Marlonom Brandom, Richardom Burtonom in Ringom Starrom ter v dokumentarcu o Rolling Stonesih Sympathy for the Devil Jean-Luca Godarda. Nastopila je v okoli 15 filmih, tudi v epizodi priljubljene televizijske humoristične serije Naravnost fantastično. V isti epizodi je gostovala tudi nekdanja Jeggerjeva partnerka Marianne Faithfull.

»Pripravljena sem umreti«

Ob bitkah z drogami in tudi alkoholom – ukvarjala se je tudi s črno magijo, na sodišču pa pristala, ko si je leta 1979 v njeni postelji z Richardsovo pištolo vzel življenje sedemnajstletni ljubimec Scott Cantrell – se je v preteklosti borila s hepatitisom C ter prestala dve operaciji kolkov, avgusta lani pa je novinarju, ki ji je postavil vprašanje o staranju, odgovorila: »Pripravljena sem umreti. Toliko tega sem storila. Moja mama je umrla pri 94 letih. Ne želim izgubiti samostojnosti. Zdaj sem stara preko 70 let in če sem iskrena, nisem verjela niti, da bom živela več kot 40.«

V filmu Candy leta 1970. Foto: Promocijsko gradivo

Seveda so ji založniki ponujali objavo avtobiografije, a je ni želela napisati, poznavalci Rollingov pa ji priznavajo tudi vpliv nanje v 60. in 70. letih, ko je odigrala več kot le vlogo partnerke dveh članov.

Jagger je njeno mnenje cenil in se, ko je kritizirala posnetke za album Beggars Banquet, znova lotil miksanja, na leta 2002 izdani kompilaciji Forty Licks pa je pri skladbi Sympathy for the Devil navedena v vlogi stranskega vokala.