Punkerske počitnice razprodali že prvega dne

Proračun festivala že skoraj milijon evrov, a povečujejo se tudi stroški.

Objavljeno
15. september 2017 15.51
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Organizatorji Punk Rock Holiday so ponovili lanski dosežek in že prvega dne predprodaje razprodali osmo izvedbo festivala, ki bo na sporedu avgusta prihodnje leto. Večina obiskovalcev na sotočju Tolminke in Soče so »stari obrazi«, med njimi bo spet največ Nemcev.

Blaž Močnik

Tudi tokrat so vstopnice, za katere je bilo treba odšteti 90 oziroma 100 evrov, pošle, ne da bi prireditelji napovedali eno samo skupino. V desetih urah so jih prodali 4000, 1000 že med letošnjim festivalom. »Čeprav smo po lanski izkušnji in dobri letošnji izvedbi festivala pričakovali, da bodo vstopnice znova takoj razgrabili, smo imeli različne občutke. Festival je odvisen od financ in v takšnem primeru ga zdaj lahko pripravljamo precej mirneje,« je razložil vodja festivala Andrej Sevšek.

Kupci imajo zdaj teden dni časa, da dragocen kos papirja tudi plačajo, v nasprotnem primeru bo na svoj račun prišel vsaj kdo od zamudnikov. Po izkušnjah pričakujejo, da se bo tako v prodaji spet pojavilo do 400 vstopnic, nekaj jih bodo prodajale še novopečene skupine na festivalu, kjer bo obisk omejen na največ 6000 obiskovalcev.

Proračun festivala se približuje milijonu evrov in je več kot dvakrat višji kot na začetku. »Pet let smo morali improvizirati, zdaj pa vemo, koliko lahko namenimo za program. Tudi logistično se lahko ukvarjamo s podrobnostmi, ki lahko obiskovalcu povečajo udobje, z njimi komuniciramo in upoštevamo predloge. Dobiček ni vodilo, kajti pri punku obiskovalci hitro spoznajo, kdaj varčuješ, da bi zaslužil več. Pomembno je, da se vlaga nazaj v festival,« pravi Sevšek. Vstopnice so dražje deset evrov, stroški programa pa tudi do 30 odstotkov na leto, pravi Sevšek: »Veliko skupin je pomagalo graditi festival s popusti pri nastopih, zdaj ko je dvakrat toliko obiskovalcev, je logično, da so se tudi njihovi apetiti nekoliko povečali.«

Apetiti prirediteljev pa bodo ostali omejeni na približno 40.000 evrov za nastop ene od glavnih skupin oziroma na 50.000 evrov za ves programski dan. Sevšek pravi, da imajo srečo, ker so skupine pripravljene med tednom v Tolminu nastopiti za precej manj denarja kakor konec tedna drugje v Evropi. Objavo prvih imen nastopajočih napoveduje po novem letu.