Violinsko-vokalni začetek festivala Arsana na Ptuju

Otvoritveni konec tedna s koncertoma violinista Stefana Milenkovicha in vokalne zasedbe Take 6.
Fotografija: Stefan Milenkovich je razigrana svetovna violinska zvezda. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Stefan Milenkovich je razigrana svetovna violinska zvezda. FOTO: osebni arhiv

Desetletje ptujskega glasbenega festivala Arsana je za nami. Nocoj se bo začel enajsti, ki so ga napovedali z nekaj preddogodki, med katerimi je bila najodmevnejša Operna noč na Panorami, ki jo je obiskalo več kot 5000 ljudi. Festival bo trajal do sobote, 27. julija, ko ga bo sklenil akustični koncert skupine Tabu. Otvoritveni konec tedna bo zvezdniško obarvan: jutri bo nastopil violinist Stefan Milenkovich, v nedeljo pa vokalna zasedbe Take 6.

Po prvem desetletju festivala Arsana, ki se je zaradi kakovostnega programa iz občinskega sčasoma razvil v slovenskega, ima društvo Arsana, ki ga organizira, čedalje manj težav z iskanjem koproducentov. Umetniški vodja in direktor festivala Mladen Delin je povedal, da so že preddogodki pritegnili veliko občinstva, ki prihaja iz čedalje širše okolice, z vseh koncev Slovenije pa tudi iz sosednjih držav. »Vse več gostov pride za več dni, kar se pozna pri ptujskem turizmu. Uspelo nam je preseči dolgoletni predsodek o Ptuju in dokazati, da je mogoče tudi s kulturo marsikaj narediti za mesto, občino in občinstvo. Letos bomo prvič imeli celo poletje stalni oder sredi mesta za kulturne prireditve, kar se mi zdi pomemben dosežek. Ob večjih kulturnih dogodkih so vse sobe na Ptuju zasedene. To je neka smernica, kako je mogoče tržiti v turizmu, kajti kulturni turist troši več.«
 

V novo desetletje


Festival vstopa v drugo desetletje. V tem času se je tako uveljavil, da si mnogi želijo, da bi se razširil tudi na druga področja in bi se dogodki začeli že junija. »Festival je vedno konec julija, sredi dopustov, kar je ima pa eni strani pluse, po drugi pa minuse. Ker imamo prizorišča polna, se ne obremenjujemo s tem, kdo prihaja na festival. Vedno smo si prizadevali za to, da bi nanj prišli obiskovalci iz drugih krajev Slovenije in sosednjih držav. Od začetka se gremo festivalski turizem, predstavljamo Ptuj kot mesto, ki ponuja turistu širšo, tudi festivalsko glasbeno ponudbo. Festival smo zdaj prilagodili tudi domačinom, tako da so tudi naši junijski dogodki, ko še ni počitnic in dopustov, dobro sprejeti. Ti dogodki so večinoma brezplačni. Panorama, eno od najlepših naravnih prizorišč na prostem v Sloveniji, torej naravni amfiteater v mestu s pogledom na veduto Ptujskega gradu, se vse bolj uveljavlja,« je ponosno povedal Delin.

Najstarejše slovensko mesto se bo spremenilo v stičišče glasbenih umetnikov z vsega sveta, kjer koncerte vrhunske klasične, jazzovske, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe dopolnjujejo mednarodni glasbeni kampi, poulično dogajanje, oder mladih, otroški glasbeni festival, okrogle mize in gledališke predstave. Festival je presegel sprva predvsem glasbene okvire, kar so si želeli tako organizatorji kot občinstvo.

Take 6 so vrhunski pevci a capella. FOTO: Peter Wochniak
Take 6 so vrhunski pevci a capella. FOTO: Peter Wochniak

 

Zvezdniški vikend


Gotovo bo vokalni vrhunec festivala nedeljski otvoritveni koncert, ko bo na dvorišču minoritskega samostana nastopila ameriška vokalna zasedba Take 6, ki je doslej prejela kar deset grammyjev. Festival je vsakič ponudil vrhunsko vokalno zasedbo, saj so organizatorji v osnovi pevci. Delin je to z nasmehom potrdil. »Počasi nam bo zmanjkalo velikih vokalnih imen, tako da se nam obetajo zvezdniška imena iz drugih glasbenih žanrov. No, Bobbyja McFerrina še ni bilo na Ptuj, smo pa ga enkrat že skoraj gostili, bili smo na čakalnem seznamu, a je tisto leto zmanjšal število koncertov v Evropi. Vztrajali bomo, dokler ga ne bomo dobili,« je samozavestno zatrdil Delin. »Po sedmih letih se vrača na Ptuj Stefan Milenkovich, ambasador našega festivala, s katerim smo bili na turneji po Združenih državah Amerike, leta 2012 s projektom Tango Story. Zelo smo veseli, da se vrača kot solist, spremljal pa ga bo Vladimir Milošević.«


 

Živahno na dvorišču minoritskega samostana


Na dvorišču minoritskega samostana bodo nastopili še multiinštrumentalist Boštjan Gombač z All Stars Orchestra. Skupina Tabu se bo predstavila z akustičnim projektom, srbska zasedba Queen Real Tribute Band pa se bo poklonila legendarni britanski rock skupini Queen. Dva večera bo oder prepuščen domačinom: učitelji in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj bodo izvedli muzikal Domišljije iz Harmonije, Tadej Toš pa je spet pripravil nekaj novih zgodb.

Slavnostna dvorana Ptujskega gradu bo gostila uveljavljene in vzhajajoče zvezde klasične glasbe: mlada slovenska tolkalca Duo Dendrocopos, mednarodno komorno zasedbo Ensemble Illyrica, Zagrebški komorni orkester s solisti, slovensko-kolumbijsko navezo Solent Duo in izjemno mednarodno uveljavljeno sopranistko ter diplomantko prestižne londonske Kraljeve akademije Niko Gorič.
 

Trije kotički mestnega jedra


Trije kotički ptujskega mestnega jedra, atrij hotela Mitra, Dom kulture Muzikafe in kavarna Bodi, bodo prizorišča nastopov različnih jazz, etno in world zasedb. Nastopili bodo Jure Pukl & Melissa Aldana Quartet, brazilska umetnica Denise Dantas Quartet, navdihujoče glasbenice Jazz Ladies, Majcen Quintet – mednarodna zasedba trobentača Borisa Majcna, tolkalska senzacija Stick Control, novomeška elektroakustična zasedba Generator, mednarodni kvartet Marktl/Kopač/Korošec/Dajčar Concinnity Quartet in zasedba GML Trio, ki združuje jazz s hip hopom.

»Naš festival je vse bolj uveljavljen, čedalje več ponudb dobimo iz Evrope pa tudi z različnih drugih koncev sveta. Dobivamo tudi ponudbe največjih svetovnih zvezd, vendar jih zaradi skromnega proračuna še ne moremo povabiti, čeprav si prizadevamo za to. Želimo si, da bi Ptuj na evropskem festivalskem zemljevidu postal kraj, v katerem si želijo nastopiti največje svetovne zvezde,« je poudaril Delin.




Komentarji: