Vokalni perfekcionizem Carmine Slovenice nagrajen s srebrnim redom

Mariborskemu zboru je predsednik Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge.

Objavljeno
09. marec 2015 16.51
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Ob 50-letnici delovanja je zbor Carmina Slovenica ob številnih strokovnih nagradah in priznanjih prejel tudi srebrni red za zasluge, ki ga je za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na slavnostni podelitvi danes podelil predsednik države Borut Pahor.

Nedavni velik uspeh njihovega projekta Toksični psalmi v New Yorku je bil še eden v nizu odmevnih projektov, ki so potrdili koncept dirigentke Karmine Šilec, ki je pred četrt stoletja zbor prevzela od Branka Rajštra. V tem obdobju je Carmina Slovenica postopoma razvila novo in inventivno zasnovo koncertov in glasbeno-scenskih projektov ter postavila nove standarde na umetniškem, tekmovalnem, ustvarjalnem in glasbeno-pedagoškem področju, saj je zbor dobil povsem nove funkcije in razsežnosti.

Ob samem vokalnem perfekcionizmu, ki je zboru zagotovil številna prva mesta na mnogih zborovskih tekmovanjih doma in po svetu ter druge ugledne domače in mednarodne nagrade, je med prvimi Vampirabile nakazal, da je mogoče zbor transformirati v performerski korpus.

Ta je sposoben kompleksnih glasbenih in scenskih projektov, s katerimi so prodrli na najbolj znane svetovne odre. When the Mountain Changed its Clothing, Placebo ali Komu potok solz ne lije, Rusalke, CS Light, Perspektiva Vzhod, Musica Inaudita, Scivias, Vampirabile, Prošnja za besede, Slovenski zvoki, Adiemus in druga dela so izvajana na mnogih mednarodnih festivalih in gostovanjih po vsem svetu ter predvajana na EBU in Evroviziji, seznam institucij pa sega od Teatra Colon v Buenos Airesu, San Francisco Simphony Hall, Hong Kong Cultural Centre do Sanktpeterburške filharmonije, Metropolitan Art Space v Tokiu in festivala v avstralskem Melbournu.

Izvirna je tudi izbira koncertnih programov. Ti so praviloma neraziskani, novi, pozabljeni, odrinjeni, zapostavljeni, večinoma sodobni, s svojimi idejnimi zasnovami razbijajo tabuje, in sicer tako družbene kot glasbene. Temeljno sestavino repertoarja predstavlja tudi razumevanje slovenske glasbene in širše duhovne dediščine ter njeno apliciranje v sodobno ustvarjalnost, vendar po besedah Šilčeve Carmina Slovenica s tem ne vstopa v tako pogosto romantično nostalgiranje ali nekakšen živi muzej, temveč ji ta dediščina predstavlja le model za oblikovanje sodobnega ustvarjanja in komunikacije.

Carmina Slovenica kljub finančnim težavam deluje tudi kot vzorčni model umetniške produkcije, saj njihova dejavnost ob odrski in koncertni produkciji obsega še različne ansamble, program Attaca, založništvo CS in seveda izobraževanja v okviru pevske šole.

Tudi letošnje leto bo v znamenju gostovanj v tujini, že prihodnji teden bodo sodelovali na enem najeminentnejših svetovnih festivalov uprizoritvenih umetnosti Golden Mask v Moskvi, ki predstavlja vrhunski prerez sodobnega ustvarjanja na področju opere, drame, glasbenega gledališča, operete, muzikalov in modernega plesa.

Aprila bodo Toksične psalme predstavili v Opera House v Corku na Irskem, z različnimi projekti se bodo med drugim predstavili v Španiji (Palau de la Música v Barceloni) in na Madžarskem (festival Europa Cantat v Pécsu), intenzivni pogovori za nov projekt potekajo z londonsko opero Covent Garden, prihodnje leto pa bo eden večjih dogodkov festival Coralie v Romuniji.