Deloskop izpostavlja: Festival Pranger v znamenju pesnikov, prevajalcev, kritikov

Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah in Ljubljana, od danes do sobote, 2. julija.

Objavljeno
28. junij 2016 12.13
V. U.
V. U.

Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah in Ljubljana se vsako leto okrog prvega vikenda v juliju povežejo v Festival Pranger, pesniško-prevajalsko-kritiški festival, ki si je za naslovno oznako izbral nekdanje sramotilne stebre, ki ponekod še stoje.

Festival z rojstno letnico 2004 od leta 2012 poteka tudi v prestolnici, kjer bo nocoj ob 20. uri v Trubarjevi hiši literature z razpravo na neobičajno temo Poezija & šport in razglasitvijo prejemnika kritiške Stritarjeve nagrade tudi uvod v njegov letošnji program.

Napovedani sogovorniki so Karlo Hmeljak, Matjaž Pikalo, Urban Vovk in dr. Borut Batagelj, moderator bo Goran Potočnik Černe. Je večtisočglavo prepevanje Zdravljice na športnih dogodkih lahko poetičen dogodek?

Festival bo sicer potekal po ustaljeni formuli 3 x 3, tj. vsako leto na njem gostijo 9 slovenskih pesnic in pesnikov, ki se bodo v prihodnjih dneh predstavili na seriji kritiških razprav, okroglih miz in branj. Organizatorji povabijo tri kritike, ti pa vsak svoje tri izbrance, avtorje svežih pesniških zbirk. Letos bo v ospredju Portugalska, gost bo eden tamkajšnjih osrednjih pesnikov Nuno Júdice.