Kresnik petindvajsetič, Skubic tretjič

Dobil ga je za roman Samo pridi domov, ki govori o tukajšnji groteskni sodobnosti.

Objavljeno
24. junij 2015 11.59
Valentina plahuta Simčič, kultura
Valentina plahuta Simčič, kultura

Na Rožniku se je letos obetal dramatičen večer. Ne le da je napetost dvigovalo vprašanje, kateri od peterice nominirancev bo dobil nagrado kresnik, postavljalo se je tudi vprašanje, ali bodo zavzeti kresovalci sploh preživeli vodno ujmo. Organizator prireditve, časopis Delo, je zadevo rešil tako, da je postavil velik šotor, kamor so se lahko zatekli premraženi, a najbolj vneti spremljevalci kresnika.

Gladko izpisana zgodba

Že tretjič je slavil Andrej E. Skubic z romanom Samo pridi domov (založba Modrijan). Pred tem je kresnika dobil leta 2000 za roman Grenki med in leta 2012 za roman Koliko si moja?. Žirija (Gabriela Babnik, Aljoša Harlamov, Igor Bratož in Tina Kozin) je v obrazložitev zapisala: »Andrej E. Skubic pred bralcem v romanu Samo pridi domov razbohoti nenavadno zgodbo o slovenski sodobnosti, svet njegovega romana je zapletena struktura, zatrpana z razburljivostmi, napetimi dogodki, zapletenimi razmerji in na videz prostodušnimi izjavami, z nenehnimi obrati in absurdnimi situacijami, a pri tem ni avtor nikdar ne ideološki ne moralizatorski. Ne 'prodaja' nam ogledala, v katerem bi družba videla svojo revščino, ampak preprosto ponuja suvereno gladko izpisano zgodbo, ki jo je užitek brati – in se ob njej tudi zamisliti. Andrej E. Skubic je napisal sočen, ambiciozen roman o tukajšnji groteskni sodobnosti in njenih čudaštvih.«

Kresnice, bakle, golaž

Časopisna hiša Delo je poskrbela za poživitev programa na »cvetočem bregu romantičnega imena«, ljubljanskem Rožniku. Režiser prireditve Andrej Stražišar je vrh hriba spremenil v simbolični Parnas, ki je sprejel pet nominiranih pisateljev – poleg Andreja E. Skubica še Katarino Marinčič (Po njihovih besedah), Veroniko Simoniti (Kameno seme), Marka Sosiča (Kratki roman o snegu in ljubezni) in Dušana Šarotarja (Panorama).

Tu so bili tudi obvezne kresnice, bakle, ki so osvetljevale hrib, golaž in vino, s katerima so gostje poskrbeli za telesne potrebe. Pogovorni kotiček je imela v rokah »slovenska Oprah« Manca Košir, naša največja promotorka branja in zvezda knjižnih čajank v Konzorciju. »Himnični pomladni napev večera« je prispeval Vitomil Zupan – Vita Mavrič in Jani Kovačič sta namreč izvedla njegove Šlagerje in pesmi iz zapora. Ker smo letos podelili petindvajsetega kresnika, so v posnetih izjavah svoj glas dobili tudi prejemniki nagrade iz prejšnjih let.

Trenutek resnice je nastopil ob pol desetih, ko je žirija prišla na plan in oznanila svojo odločitev. Ček za 5000 evrov je Skubicu izročila odgovorna urednica Dela Mateja Babič Stermecki, potem pa je nagrajenec prižgal ogenj, ki je še dolgo razsvetljeval kresno noč.