Predstavnici Tolstojevega muzeja v Sloveniji, Jančar v igri za nagrado muzeja

Na obisku sta vodja raziskovanja v Tolstojevem muzeju Galina Aleksejeva in tamkajšnja vodja mednarodnih projektov Julija Vronska.

Objavljeno
23. marec 2017 14.06
V. U., STA
V. U., STA
Forum slovanskih kultur te dni gosti predstavnici državnega muzeja Leva Tolstoja iz Jasne Poljane. V Konzorciju in v Cankarjevem domu bosta potekala pogovora z vodjo raziskovanja v muzeju Galino Aleksejevo in vodjo mednarodnih projektov v muzeju Julijo Vronsko. Ta bo predstavila tudi nagrado muzeja, za katero je letos nominiran tudi Drago Jančar.

V Konzorciju bo drevi pogovor z Galino Aleksejevo, ki po besedah direktorice Foruma slovanskih kultur Andreje Rihter velja za eno največjih poznavalk Tolstojevega življenja in dela na svetu, ter vodjo knjižne nagrade Jasna Poljana Julijo Vronsko. S strokovnjakinjama se bo na temo Tolstoja in Jasne Poljane nekoč in danes pogovarjala založnica in pisateljica Jasna Tuma.

Tolstoj in utopija

V petek zvečer pa bo ob zaključku festivala Tolstoj, iskalec resnice v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma (CD) mogoče prisluhniti predavanju Galine Aleksejeve z naslovom V iskanju resnice: Tolstoj in utopija, v središču katerega bo Tolstojevo vseživljenjsko zanimanje za utopične družbe. Po predavanju bo sledil pogovor, v katerem bo sodelovala tudi Julija Vronska. Ta bo predstavila tudi nagrado Jasna Poljana.

L.N.Tolstoy Prokudin-Gorsky.jpg

Tolstoj v Jasni Poljani leta 1908, štiri mesece pred 80. rojstnim dnevom. Foto: Sergej Prokudin-Gorski/Wikipedia

Kot je za STA povedala Andreja Rihter, gre za prestižno mednarodno literarno nagrado, vredno 1,2 milijona rubljev. Med 28 letošnjimi nominiranci je tudi Drago Jančar, ki je prvi Slovenec, nominiran za nagrado. Kot zanimivost je Andreja Rihter omenila, da se lavreat sreča z družino Tolstojevih potomcev, ki jo sestavlja okoli 200 članov in se vsake dve leti zberejo v Jasni Poljani.

Ruski državni muzej Leva Tolstoja namreč domuje na domačiji oziroma nekdanjem posestvu Tolstoja, okoli 200 kilometrov stran od Moskve. Gre za originalno ohranjeno infrastrukturo posestva, ki ga na leto obišče več milijonov ljudi. Na posestvu, na katerem imajo samopreskrbno kmetijstvo, je zaposlenih okoli 500 ljudi, je povedala Andreja Rihter.

Drugi največji literarni muzej na svetu

Muzej je bil odprt leta 1921. Je drugi največji literarni muzej na svetu, ki še vedno zbira Tolstojeve prevode. Vsa Tolstojeva dela v muzeju so na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Muzej je bil ustanovljen in ostaja voden v družinskem krogu.

Z gostovanjem predstavnikov ruskega državnega muzeja v Forumu slovanskih kultur nadaljujejo sodelovanje z muzejem, ki so mu leta 2015 podelili nagrado živa za najboljši slovanski muzej.

Gostovanje se časovno ujema s sklepom festivala Tolstoj, iskalec resnice, ki je v CD potekal od januarja. Med osrednjimi dogodki je bila predstava Vojna in mir v režiji Silvia Purcareteja, nastala v koprodukciji z ljubljansko Dramo in Mestnim gledališčem ljubljanskim. Do petka pa je v prvem preddverju CD odprta dokumentarna razstava. Na postavitvi, ki jo je zasnovala Jasna Andrić, je med drugim predstavljeno tudi Tolstojevo bivališče v Jasni Poljani.