Vsega je kriva poroka Toma Cruisa

Igralka Leah Remini je v knjigi Zgaga razkrinkala scientološko cerkev. Za njihove storitve in svetovanja je zapravila dva milijona dolarjev.

Objavljeno
16. avgust 2016 12.55
Valentina Plahuta Simčič
Valentina Plahuta Simčič
Scientologija je religija slavnih, religija Hollywooda, in ko se pojavi kak odpadnik, ki je pripravljen javno razkrinkati njeno mašinerijo in zlorabe, mediji to z veseljem pograbijo. Tak primer je igralka Leah Remini, ki je v knjigi Zgaga (Mladinska knjiga, prevod Tina Stanek) opisala svoje večdesetletno scientološko življenje, seveda pa ni pozabila omeniti, da ji je scientologija izpulila milijone in da je bila priča izprijenemu obnašanju­ njenega vodstva.

Knjiga Zgaga je pravzaprav memoar, avtobiografija, v kateri danes 46-letna igralka Leah Remini bralcem podrobno razloži svojo življenjsko pot tako v scientologiji kot zunaj nje. Uvodoma pove, da pričakuje povratni udarec Scientološke cerkve, da jo čakajo javno blatenje in diskreditacije, zato kar sama prizna svoje grehe in grehe svojih bližnjih: pove, da je sebična oseba in obupna hči in mama, da je bila njena mama vlačuga, oče preprodajalec drog in da je njen mož serijsko varal. Tak uvod zato, da se Scientološka cerkev ne bi preveč trudila z iskanjem argumentov proti njej.

Zapuščeni otrok

Po krajšem uvodu nas Leah Remini popelje v Brooklyn, kjer je odraščala ob očetu, grobem sicilijanskem makaronarju z debelo verižico okoli vratu, in mami, ki je bila judovskega porekla in predvsem duhovna iskalka. Oče je bil precej nasilen, zaradi česar se je mama ločila od njega in si našla novega fanta, Dennisa. Ta jih je spravil v Scientološko cerkev, a jih je, medtem ko so bila dekleta na šolanju na Floridi, zapustil in pobegnil k drugi ženski, čeprav je bila mama noseča. Postale so članice Sea Org, nekakšnega višjega reda scientološke sekte, kar pomeni, da so se udeležile posebnega izobraževanja, morale pa so živeti v stavbi, polni nesnage, in otroci so morali suženjsko delati, namesto da bi hodili v šolo.

Naslednja etapa je Los Angeles, kjer so se hotele (Leah je živela z mamo in še dvema sestrama) pridružiti tamkajšnjim scientologom. Los Angeles je najprej pomenil, da so spale na tleh pri znancih, da so bile revne, brez doma in dohodkov. Leah je bila še vedno otrok, a popolnoma prepuščena sama sebi. Pri scientoloških podjetjih je iskala priložnostna dela, hodila je tudi na avdicije in počasi dobivala manjše vloge v televizijskih serijah. Nazadnje ji je uspelo v nanizanki Domače kraljestvo, ki se je obdržala devet sezon.

Poleg filmskega in scientološkega življenja opisuje tudi svoje privatno življenje, denimo, kako je spoznala moža Angela Pagana, ki je pel v nekem kubanskem klubu (»kubanski Frank Sinatra«), in kako sta se poročila pod vročim puščavskim soncem v Las Vegasu – najbolj od vsega so udeležencem ostale v spominu brisače, s katerimi so si brisali pot. Potem je tu njena nosečnost, med katero se je neusmiljeno basala s hrano, in življenje z malčico, ki se je drla na vse grlo.

Z vzponom v igralski karieri se je zbližala s Tomom Cruisom. Tu postane knjiga res zanimiva, saj Leah Remini uspe pokukati v sam vrh scientološke sekte. Cruisa, ki je eden od dveh vodilnih scientologov, opiše kot infantilneža, ki se igra otroške igre, recimo skrivalnice, in se v napadu trme vrže po tleh, kriči na pomočnike, če mu ne prinesejo pravega testa za piškote, in podobno. Nekoč je darovala milijon dolarjev scientologiji in bila povabljena na poroko Toma Cruisa in Katie Holmes. Ta poroka je bistvena točka drugega dela knjige in pomeni začetek konca scientološke kariere Leah Remini.

Samo rekrutacijsko sredstvo

Na Cruisovi poroki je ugotovila, da je bila tja povabljena samo zato, ker so hoteli v scientološke vrste pritegniti njeno prijateljico Jennifer Lopez. Zlorabljena je bila torej kot rekrutacijsko sredstvo. Zato so jo ves čas ignorirali in na koncu pisali negativna poročila o njenem obnašanju. Obtožili so jo, da se je neprimerno vedla in uničila poroko stoletja.

Hkrati je Leah Remini opazila, kako neprimerno se obnašajo drugi udeleženci poroke, vključno s scientološkim duhovnikom, ki je vodil obred − med plesom je poskusil otipavati Brooke Shields −, in varuškami, ki so malo Suri pustile kar na tleh v kopalnici, kjer je neutolažljivo jokala.

Leah Remini je bila trn v peti vodstvu cerkve tudi zato, ker je nenehno spraševala, kje je žena voditelja cerkve Davida Miscavigea. Shelly je bila nazadnje videna leta 2007, a nikomur se ni zdelo, da bi bilo treba zadevo raziskati. Leah Remini je leta 2013 naposled izpolnila prijavo o izginuli osebi.

Na koncu je spor s Tomom ­Cruisom pripeljal do tega, da je Leah Remini izstopila iz cerkve. Zdaj je ZO, zlonamerna oseba, in nihče iz scientološke sekte ne sme imeti stikov z njo. Njena družina jo k sreči podpira, poleg tega je spoznala, kdo so njeni pravi prijatelji.

Zanimiv je izračun, koliko denarja je porabila za to versko organizacijo. V tridesetih letih, ki jih je preživela v scientološki cerkvi, je za njihove storitve in svetovanja zapravila dva milijona dolarjev, v dobrodelne namene pa darovala tri milijone. Za grehe, kot je kraja hrane v mladih letih, je morala plačati tudi po štirideset tisoč dolarjev. Kar zadeva nakazila v dobrodelne namene, ni nikoli ugotovila, kam je šel denar. V tolažbo zaradi izgubljenega časa in denarja ji je verjetno vsaj to, da je njena knjiga Zgaga svetovna uspešnica, prišla je na prvo mesto lestvice New York Timesa.

Zgaga je pogumna in iskrena knjiga, a tudi zelo obremenilna predvsem za Toma Cruisa in Davida Miscavigea. Opazen je slog humorističnih nadaljevank, situacijska komika, ki se je je Leah Remini verjetno nalezla med televizijskim delom. Bere se z lahkoto in vidi se, da je knjigo napisala samozavestna, klepetava, močna, tudi predrzna ženska. Opazen je tudi njen satirični glas. Ne moremo drugega, kot da ji verjamemo. Še posebej, ko govori o tem, zakaj je kljub očitnim zlorabam v cerkvi tako dolgo vztrajala. Očitno je res verjela, da dela nekaj dobrega za planet.