Petdnevni zmenek ob skodelici knjige

Knjižni sejem v Cankarjevem domu bo trajal od 1. do 5. decembra. Na njem bo razstavljalo 111 založnikov.

Objavljeno
26. november 2010 10.21
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Ljubljana - 26. slovenski knjižni sejem bo ob slovesnem odprtju prihodnji torek zvečer pospremila tradicionalna podelitev nagrad: Združenje knjižnih založnikov pri zbornici ZKGM bo podelilo Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, nagrado za najlepšo slovensko knjigo v več kategorijah, Strokovno združenje grafičarjev Slovenije pri GZS bo podelilo priznanje krilati lev za najboljšo celostno izdelavo knjige v slovenski tiskarni v letošnjem letu, Društvo slovenskih književnih prevajalcev priznanje za mladega prevajalca, nagrada pa je namenjena tudi najboljšemu literarnemu prvencu, ki je izšel med dvema sejmoma.

Predsednik upravnega odbora 26. slovenskega knjižnega sejma Rudi Zaman ljubitelje dobre skodelice knjige vabi, da katero s sejma odnesejo domov - kot običajno, bodo naprodaj s sejemskim popustom. Programski sklopi knjižnega sejma, ki ga skupaj organizirata Združenje knjižnih založnikov v okviru Zbornice založništva, grafične dejavnosti in radiofuznih medijev pri GZS in Cankarjev dom, ostajajo enaki kot prejšnja leta, v prvem preddverju CD bo Debatna kavarna, namenjena premisleku o »knjigah, branju in življenju«, v klubu Lili Novy stokovnjakom namenjena Založniška akademija, kjer bodo razpravljali o aktualnih založniških in knjigotrških temah, letos še posebej o e-knjigah, v drugem preddverju bo Forum za obiskovalce gostil zanimive pisateljske goste in glasbenike, v veliki sprejemni dvorani bo Odprti oder Društva slovenskih pisateljev, naslovljen Pokusimo besedo, v klubu CD pa bo v času knjižnega sejma in uro pred prireditvami mogoče s slušalkami poslušati izbor pesmi iz zbirke Molitve dr. Mihe Pintariča v interpretaciji Igorja Samobora.

V predvežju parterja Linhartove dvorane in v drugem preddverju bodo v času sejma na ogled tri razstave - knjige iz zbirke Kondor, v kateri je v 54 letih izšlo 406 naslovov, izbor 50 slikanic iz stalne razstave Slovenske slikanice za otroke sveta, ki je nastala na OŠ dr. Pavla Lunačka v Šentrupertu na Dolenjskem in zdaj obsega 438 slikanic slovenskih avtorjev in ilustratorjev, prevedenih v sedemindvajset tujih jezikov, Trubarjev antikvariat pa bo na ogled postavil za zbiralce zanimivo tematsko razstavo, posvečeno avtorskim podpisom in posvetilom ali zahvalam v knjigah. Na ogled bo manjši, a zanimiv del večje zasebne zbirke.

Na včerajšnji novinarski konferenci organizatorjev sejma so postregli še z letošnjimi številkami: na prireditvi bo razstavljalo 88 založb in 23 malih založnikov, skupaj torej 111 založniških hiš, ki bodo knjige razstavljali na 91 stojnicah in še 22 na tako imenovanem bazarju, na sejmu pa se bo skupaj odvrtelo 114 različnih dogodkov. Izbor je velik, iz različnih segmentov je mogoče omeniti zgolj nekaj tematskih drobcev: poleg napovedanih razpravljanj, povezanih s predstavitvijo posameznega novega knjižnega naslova, se bodo v sejemski Debatni kavarni kresala mnenja o različnih izbranih temah - Zanimanje za življenje pisatelja - nujnost ali voajerizem raziskovalcev?, Kako popularizirati sodobno slovensko poezijo?, Je branje res del vsakega otroštva?, Jezuiti v Ljubljani, Tri, štiri reči, ki se ne bi smele goditi malim založbam, Subvencije: za? proti? zakaj?, Slovenska znanstvena literatura na razpotju - v prost dostop ali v izumrtje?, Perspektive izdajanja izvirne slovenske znanstvene knjige, Na poti k jezikovni politiki v izobraževanju, Mesto knjig ali knjiga in mesto, Podoba Ljubljane in njenih prebivalcev v delih tujih avtorjev, Sage: plaža ali etablirana literatura? Brana literatura!

V okviru Založniške akademije bodo v Ljubljani gostovali štirje tuji predavatelji, Norbert Schaepe (založništvo v Nemčiji), Virginie Claysen (e-knjiga v Franciji), Marc Degouvenain (Stieg Larsson v Franciji) in Christopher Maclehose (Stieg Larsson v Veliki Britaniji). Antikvariat Glavan pripravlja med sejmom dražbo starih knjig in tiskov.

***

Knjižni sejem bo tudi letos pospremila posebna izdaja generalnega tiskanega medijskega pokrovitelja sejma, časopisne hiše Delo: prihodnjo sredo bo časniku Delo priložena štiriindvajsetstranska sejemska priloga Književni listi. Vse dni sejma bo ekipa revije o knjigah Bukla pripravljala dnevno sejemsko izdajo revije.