Deloskop izpostavlja: Persefona

Mestno gledališče Ptuj. Premiera v petek. 13. 5., ob 20. uri.

Objavljeno
12. maj 2016 18.04

V Mestnem gledališču Ptuj bo nocoj ob 20. uri krstna uprizoritev predstave Persefona avtorice dr. Romane Ercegović, ki se že vrsto let posveča poglabljanju v arhaične obrede in modrosti različnih kultur. Po njih išče lastno pot k obrednemu gledališču, prostorom notranje preobrazbe in vračanju k harmoniji med človekom, zemljo in vesoljem.

Persefona, njena peta avtorska obredno-gledališka stvaritev, ponuja nov pogled na mitologijo starogrških elevzinskih misterijev.

Kot pravi gledališka ustvarjalka, delo temelji na poglobljeni dolgoletni raziskavi originalnega, matriarhalnega razumevanja mita o potovanju v podzemlje, v katerem boginje Persefona, Demetra in Hekata še predstavljajo izvorne in čiste kvalitete ženske arhetipske resničnosti.

Ercegovićeva odmeve zgodovine preoblikuje v novo zgodbo potovanja vase, stkano z intimnim doživljanjem ženske sedanjega časa in resničnostjo njene žive izkušnje. Poetična zgodba govori o tem, kako nas včasih žalosti in izgube prisilijo, da se podamo na »temno pot v podzemlje«, kjer končno najdemo sebe.