Karmina Šilec v Moskvi prevzela prestižno zlato masko

S Carmino Slovenico je nagrado osvojila za predstavo Ko gora spremeni obleko, najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015.

Objavljeno
18. april 2016 13.50
V. U.
V. U.

V Moskvi se je konec tedna sklenil eden najelitnejših in najodmevnejših gledaliških festivalov Zlata maska, ki si ga bodo dobro zapomnile članice tukajšnje Carmine Slovenice.

Kot so sporočili iz tega mednarodno prodornega mariborskega zbora, se ga je udeležila tudi vodja Karmina Šilec, ki je v moskovskem gledališču Stanislavski, kjer je potekala slavnostna podelitev nagrad za več kot 30 kategorij, prevzela nagrado za najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015.

Zbor jo je dosegel s predstavo Ko gora spremeni obleko (When the mountain changed its clothing), in sicer v družbi s prav tako nagrajeno predstavo Boris Godunov litvanskega nacionalnega dramskega gledališča.

Nagrado so kritiki in gledališki strokovnjaki izbirali izmed desetine tujih gostujočih produkcij najvidnejših izvajalcev iz vsega sveta. V peteklih letih so bili, denimo, med zmagovalci v tej kategoriji Pina Bausch, Robert Lepage, Josef Nadj, Viktor Bodo, Krzysztof Warlikowski, Katie Mitchell in drugi.

Med ruskimi nagrajenci so zlato masko, za katero se potegujejo vse najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše – kot so denimo gledališča Bolšoj, Mariinski, Maly drama, Aleksandrinsko, Fomenko, Nova opera ter druga –, prejeli med drugim gledališče Bolšoj za opero Figarova svatba in balet Junak našega časa, gledališče Fomenko za Sen kresne noči, KS Stanislavski za opero Hovanščina, Opera Jekaterinburg za Satyagraha, dramski režiser Andrei Moguchiy in drugi.

Med letošnjimi nominiranci iz tujine sta bila nominirana tudi slovenska ustvarjalca, Tomi Janežič (režija) in Branko Hojnik (scenografija).

Predstava Ko gora spremeni obleko po motivih rezijanske pesmi Da pa Canynu je na pobudo Karmine Šilec nastala v sodelovanju s skladateljem in režiserjem Heinerjem Goebbelsom v produkciji nemškega Ruhtriennala. Od premiere leta 2012 je gostovala na mnogih uglednih festivalih, kot so Festival d'Automne a Paris, Ruhrtriennale, Holland festival, Kunstfestival Bruselj, Melbourne Festival in drugi.