Deloskop izpostavlja: premiera muzikala Veronika Deseniška

Stari grad, Celje. Premiera nocoj ob 21. uri.

Objavljeno
04. julij 2016 17.34
V. U.
V. U.

Srednjeveška celjska zgodovina bo zapela in zaplesala. Tisti njen izsek, ki je znan tudi iz tukajšnje literarne zgodovine in so se mu posvetili Josip Jurčič in Oton Župančič ter mnogi drugi, skladatelj Danilo Švara pa mu je že namenil opero.

Govora je o 15. stoletju in Veroniki Deseniški, drugi ženi grofa Friderika II. Celjskega, ki je v tej vlogi nasledila prvo, v sumljivih okoliščinah umrlo Elizabeto Frankopansko, naposled pa bila obtožena na prvem zabeleženem čarovniškem procesu na Slovenskem in kasneje kljub oprostilni sodbi umorjena.

Danes se bo zgodba o ljubezni, ki je Celje pripeljala na rob vojne, na tamkajšnji Stari grad vrnila kot muzikal z glasbo skladatelja Leona Firšta in besedili pisca, novinarja ter igralca Janeza Usenika, osrednje vloge na premiernem odru pa si bodo razdelili Eva Černe (Veronika), Klemen Bunderla (Friderik II.), Marjan Bunič (Herman II.), Željka Predojević (Elizabeta Frankopanska), Srđan Milovanović (Jošt), Tjaša Hrovat (Nuna) in Boštjan Korošec (Trgovec).

Kot napovedujejo v Celju, projekt temelji na zgodovinskih učbenikih, a si dovoli svobodo, potrebno za pripoved te zimzelene zgodbe v obliki muzikala. Premiera nocoj ob 21. uri, druga premiera z zasedbo, v kateri bodo peli Biba Novak, Klemen Bunderla, Matija Bizjan, Maša Tiselj, Nives Mikulin, Matic Zakonjšek in Jaka Mihelač, bo ob isti uri pojutrišnjem.