Audrey Azoulay potrjena na čelu Unesca

Vodenje prevzema v turbulentnih časih, saj so ZDA in Izrael napovedali izstop iz Unesca. Podprlo jo je 131 držav članic.

Objavljeno
10. november 2017 16.24
V. U., STA
V. U., STA

Države članice Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo Unesco so danes bivšo francosko ministrico za kulturo Audrey Azoulay potrdile za novo generalno direktorico, poročajo tuje tiskovne agencije.

S tem je postala druga ženska na tej funkciji. Nasledila bo odhajajočo Irino Bokovo iz Bolgarije.

Audrey Azoulay je za generalno direktorico Unesca 13. oktobra izvolil izvršni odbor te organizacije. V šestem krogu glasovanja je dobila dva glasova več od bivšega katarskega ministra za kulturo Hamada bin Abdulaziza Al Kavarija. Predlog izvršilnega odbora pa so morale potrditi še Unescove države članice. Danes ga je tako podprlo 131 držav, proti jih je bilo 19, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Druga ženska na čelu Unesca

Na položaju bo nasledila Bolgarko Irino Bokovo, ki je svoj mandat začela 15. novembra 2009 in letos končuje drugi mandat. Bila je prva ženska, imenovana na to mesto, hkrati pa prva generalna direktorica iz jugovzhodne Evrope. V svojem mandatu se je med drugim zavzemala za enakopravnost med spoloma, spodbujanje izobraževanja, zaščito intelektualnih dobrin in boj proti terorizmu.

Foto: Reuters/Philippe Wojazer

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bo 45-letna Audrey Azoulay organizacijo prevzela v turbulentnem času. Prejšnji mesec, le dan prej, preden je njeno kandidaturo potrdil izvršilni odbor, sta namreč ZDA in Izrael napovedala umik iz Unesca s koncem leta 2018. Sicer pa je bila nad delom organizacije že več let senca političnega spora zaradi konflikta na Bližnjem vzhodu.

Unesco je edina globalna medvladna organizacija na področjih izobraževanja, kulture, znanosti, komunikacij in informacij. Najbolj znana je po seznamih svetovne dediščine.