Beseda leta: Tudi jezikoslovci izbirali brez dlake na jeziku

Slovenska beseda leta še v zadnji fazi izbora, marsikje drugod po svetu že izbrane zmagovalke.

Objavljeno
05. januar 2018 12.14
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič

Medtem ko je v Sloveniji odprt lov na besedo, ki je zaznamovala minulo leto – glasovanje v režiji ZRC SAZU in MMC RTVS poteka do 11. januarja –, so uredniki slovarjev, jezikoslovci, poznavalci ali ljubitelji­ jezikov marsikje po svetu že opravili tovrstne izbore.

Zmagovalke znova odsevajo premike na političnem odru in v širši družbi, kdaj tudi muzanje ljudi­ oblasti, ko se tej kaj presneto zalomi.

Znova so najbolj odmevali izbori angleških besed. Na začetku decembra so v uredništvu slovarja Collins za besedo leta razglasili zmagovalko, ki ni le beseda, pač pa besedna zveza: fake news, lažne novice. Izračunali so, da se je uporaba te besedne zveze v zadnjem letu povečala za 365 odstotkov, k temu pa je opazno prispeval Donald Trump.

Kmalu zatem so v uredništvu Oxford Dictionaries za besedo leta izbrali youthquake, kar uradno razlagajo kot oznako za pomembne kulturne, politične ali družbene spremembe, ki izvirajo iz dejanj ali vpliva mladih ljudi, uporaba tega izraza pa je v minulem letu zrasla za 401 odstotek.

Tudi izbor ekipe najbolj znanega ameriškega slovarja Merriam-Webster kaže širše dogajanje v minulem letu. Po letu, ki so ga zaznamovali razkritja spolnih nadlegovanj in škandalov, protest žensk v Washingtonu, televizijska serija Deklina zgodba, ustvarjena po romanu Margaret Atwood, ali premiera novega filma Wonder Woman, je na situ njegovih ustvarjalcev ostala beseda feminism. Feminizem.

Kolaps »jamajške koalicije«

Združenje za nemščino (Gesellschaft für deutsche Sprache) v Wiesbadnu je letos ogrel izraz Jamaica-Aus, ki se je porodil ob neuspešnih poskusih oblikovanja nemške vlade po septembrskih volitvah. Izhaja iz kolapsa »jamajške koalicije«, vzpostavljene med CDU Angele Merkel, bavarsko CSU, Zelenimi in Svobodnimi demokrati. Tudi Francozi so izbrali izraz, povezan z dnevno politiko in štetjem volilnih lističev.

Na spletnem naslovu motdelanne.fr so že spomladi za besedo leta 2017 izbrali renouveau oziroma renouvellement. Prvo je izbralo nekaj manj kot 80.000 glasovalcev iz javnosti, drugo žirija, sestavljena iz novinarjev, literatov, jezikoslovcev in poznavalcev francoščine, obe pa označujeta prenovo in optimistično klimo ob predsedniških volitvah in bitki med Emmanuelom Macronom ter Marine Le Pen. Prenova je pristala tudi na vrhu kandidatk med Rusi. Skupina ruskih lingvistov in poznavalcev ruščine je izbrala besedo renovacija, tudi ta pa izhaja iz političnega programa, namreč moskovskega župana Sergeja Sobjanina.

Španska Fundacija BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) je za besedo leta izbrala neologizem aporofobia, strah pred revščino ali pač sovraštvo do revnih, kar je povezano tudi s ksenofobijo in rasizmom. Tujci so osovraženi predvsem, če so reveži.

Oskubljenec

Manj politični, zato pa duhovitejši, so bili Italijani. La Repubblica je po sondiranju med bralci za italijansko besedo leta izbrala spelacchio, ki je ni najenostavneje prevesti, označuje pa nekoga ali nekaj, kar je ostalo tako rekoč brez dlak. Recimo »oskubljenca«. Izraz spelacchio je vox populi v Rimu nadel mogočni jelki iz doline Valle di Fiemme v Dolomitih, izbrani za božično-novoletni okras znamenitega Beneškega trga v Rimu, ob monumentalnem spomeniku Viktorja Emanuela II.

Postavitev mogočnega drevesa­ ni bila poceni. Stala je 48.000 evrov, naposled pa se je začelo drevo sušiti mnogo prehitro. Lučke na njem so prižgali 8. decembra, občinarji večnega mesta pa so ga morali že deset dni zatem uradno deklarirati za mrtvega. Škandal je zaposlil tisk, tudi mednarodni, kopico turistov in duhoviteže na družbenih omrežjih, Rimljani pa napovedujejo, da spelacchio ne bo pristal na odpadu, temveč nemara celo v muzeju.

Slovenske kandidatke za besedo leta so že nekaj časa znane. V izbor desetih finalistk so se prebile anticepilec, arbitraža, drugi tir, evropski prvaki, kriptovaluta, krožno gospodarstvo, lažna novica, nadlegovanje, projektariat in sprava, končni izbor pa je v rokah javnosti. Glasovanje na spletni strani ZRC SAZU poteka do 11. januarja, zmagovalka bo znana dan zatem.

Ker smo narod pesnikov, hkrati poteka še natečaj na najboljšo poezijo, sestavljeno iz besed finalistk. Zmagovalna bo prav tako znana 12. januarja.