Kultura in občine (6): V Novem mestu brez donatorjev ne bo šlo

Usodno varčevanje: Kulturni zavodi opozarjajo, da nimajo več kje varčevati. Ko vzame občina, bo tudi država.

Objavljeno
26. marec 2015 18.12
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novomeška občina v letošnjem proračunu namenja kulturi 1,906 milijona evrov, kar je 2,76 odstotka manj kot lani. Dobrih 54 tisočakov manj pri taki vsoti ne bi smel biti poseben problem, a prerazporeditev sredstev med posameznimi nameni in ustanovami bo kakšna težko preživela. Še 430.000 evrov je v proračunu zagotovljenih za praznovanje 650.obletnice ustanovitve Novega mesta.

Novomeška občina v letošnjem proračunu namenja kulturi 1,9 milijona evrov, kar je 2,76 odstotka manj kot lani. Dobrih 54 tisočakov manj pri taki vsoti ne bi smel biti poseben problem, a prerazporeditev sredstev med posameznimi nameni in ustanovami bo kakšna težko preživela. Še 430.000 evrov je v proračunu zagotovljenih za praznovanje 650.obletnice ustanovitve Novega mesta.

»Zmanjšanje sredstev za 33 odstotkov in za četrtino za JSKD in ZKD bo za nas usodno. Ne vidim rešitve, kako priti skozi s predvidenimi sredstvi, v katerih manjka tudi plača za enega zaposlenega, in upam, da bo ustanovitelj na koncu razumevajoč. Kar sem na tem mestu, smo bili pozorni na stroške in nimamo več nikjer še kaj vzeti,« je povedala direktorica novomeškega Kulturnega centra Janeza Trdine Vesna Dular.

Če ne bo več denarja, se bo to poznalo na ceni najema in vstopnic, kar bo verjetno vplivalo na obisk. Za zdaj so ga uspeli kljub krizi zadržati. Še posebej so ponosni, da so zadržali 20.000 obiskovalcev iz 50 dolenjskih vzgojno-izobraževalnih ustanov. Dularjeva je sicer prepričana, da bo pravi pokazatelj krize prav letošnje leto.

Zelo zaskrbljeni so tudi v Dolenjskem muzeju, v katerem se bo z odprtjem razstave Novo mesto – Tisočletja na okljuku Krke 6. aprila na predvečer novomeškega občinskega praznika začelo praznovanje letošnje 650. obletnice ustanovitve Novega mesta.

V muzeju so se nameravali vključiti v praznovanje nekoliko skromneje, a jim ni uspelo, čeprav bodo za zahtevni projekt dobili manj kot tretjino dodatnih sredstev. Dolenjski muzej večinsko, 67-odstotno, financira država, dobro petino prispeva novomeška občina, ostalo zagotavljajo sami, s pomočjo dolga leta zvestih sponzorjev in donatorjev.

»Letos nam je občina zelo skrčila sredstva za program, materialne stroške in plače. Če bo ostalo tako, bomo morali krčiti program,« je povedala namestnica direktorja Jasna Dokl Osolnik. Opozorila je še na en problem takšnega varčevanja: »Ko financiranje zmanjšuje občina, temu takoj sledi država. Več denarja za ljubiteljske dejavnosti je že v redu, a 30-odstotno zmanjšanje našega financiranja pomeni, da bomo prihodnje leto dobili še manj, čeprav je naše zakonsko poslanstvo obsežno. To niso le razstave, ampak tudi skrb za dediščino, raziskave, arheološka izkopavanja itn.«

Za zaščitno arheološko izkopavanje na Kapiteljski njivi so jim letos namenili celo nekaj več denarja, a le na prvi pogled, saj so prispevek utopili v manjši celotni muzejski proračun. Dolenjski muzej pri obisku skoraj ne zazna krize, kljub dokaj poceni vstopnicam in večkratnim možnostim brezplačnega obiska pa ima vseeno vse več prošenj za še cenejši ali brezplačen ogled razstav in zbirk.

Regijska Knjižnica Mirana Jarca bo namesto lanskih 876 tisoč evrov dobila 40 tisočakov, kar se ji bo seveda poznalo pri nabavi knjig in programu. Na boljšem je novomeški Anton Podbevšek Teater, ki bo dobil le dober odstotek manj denarja (nekaj manj kot 410 tisoč evrov) kot lani.