Moč povezovalnosti, ki jo daje umetnost

Podelitvena slovesnost bo v znamenju misli Pina Mlakarja, ki slavi veličino umetnosti in njen princip lepega.

Objavljeno
06. februar 2018 20.24
Zdravljica, Ljubljana 6. februar [zdravljica,kulturni dan,motivi,Ljubljana]
Igor Bratož
Igor Bratož
Ljubljana – Na predvečer slovenskega kulturnega praznika upravni odbor Prešernovega sklada po tradiciji, ki traja od leta 1947, podeli najvišja državna priznanja za dosežke v umetnosti. Letošnja lavreata za življenjski opus sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač.

Med ostalimi odličniki, šestimi dobitniki nagrad Prešernovega sklada, so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.

Režiserja državne proslave in slovesne podelitve nagrad nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma sta po odločitvi Prešernovega sklada, ki ga vodi Vinko Möderndorfer, lanska nagrajenca Prešernovega sklada, plesalca in koreografa Rosana Hribar in Gregor Luštek, njuna Glosa v ospredje postavlja motiv povezovanja.

Kulturni praznik spremljajo protesti nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi in umetnosti. Društvo Asociacija je podpornikom predlagalo e-protest, ko na družbenih omrežjih in spletnih straneh objavljajo podobo z napisom Kultura ne zažira, kultura bogati!, v protest proti stanju v kulturi pa predlagajo, da se obiskovalci državne proslave oblečejo v črna, rdeča ali črno-rdeča oblačila.