Evropska muzejska nagrada sarajevskemu Muzeju otroštva med vojno

Nagrada Sveta Evrope muzeju Jasminka Halilovića, ki je bil med štiriletnim obleganjem sam otrok v Sarajevu.
Objavljeno
06. december 2017 13.00
Posodobljeno
06. december 2017 13.00
V. U., STA
V. U., STA

Muzejska nagrada Sveta Evrope za leto 2018 je bila podeljena sarajevskemu Muzeju otroštva med vojno, so včeraj sklenili na odboru za kulturo sveta v Budimpešti.

Kot piše v utemeljitvi, je muzej navdihujoč primer iniciative pod vodstvom karizmatičnega mladeniča Jasminka Halilovića, ki je bil tudi sam otrok med štiriletnim obleganjem Sarajeva.

Halilović je v sklopu zdravljenja lastnih ran iz otroštva leta 2010 na spletu objavil kratek vprašalnik in prejel okoli tisoč odgovorov, ki jih je sprva objavil v knjigi, nato pa je pričevanja predstavil še v muzeju. Skozi močne osebne zgodbe in predmete, povezane z njimi, mu je, kot piše v sporočilu za javnost, uspelo ustvariti prostor, ki kliče k miru, spravi in poudarja pomen kulturne raznolikosti.

Razstavna dvorana Muzeja otroštva med vojno. Foto: Wikipedia

Apolitični muzej teži k zbiranju pričevanj o tem, kako so vojno doživljali otroci, svoje raziskovanje pa širi na celotno območje Bosne in Hercegovine in med pripadnike diaspore ter tudi globalno, v sodelovanju z združenji iz Libanona, Sirije in Turčije. Žirija za nagrado je muzej izbrala kot »resnično vpliven samozadosten model civilne pobude«, in ker ponuja vzorec, ki ga je mogoče vzpostaviti še na drugih območjih konfliktov po svetu, kjer so trpeli tudi otroci.

Svet Evrope od leta 1977 podeljuje nagrado muzeju, katerega delo pomembno prispeva k razumevanju evropske kulturne dediščine. Nagrajeni muzej prejme diplomo ter za leto dni v hrambo bronasti kipec Ženske z lepimi prsmi katalonskega umetnika Joana Miroja.

Med zadnjimi prejemniki nagrade so Karibski center spomina na trgovino s sužnji in suženjstvo v Guadeloupu ter Evropski center Solidarnosti v Gdansku.