Žižek in Freud razprodala dunajski Burgtheater

Karte za Žižkovo predavanje 6. maja so pošle že po nekaj dneh prodaje.

Objavljeno
21. april 2015 17.37
uho*What Emancipation?: Marx's Future
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Slovenski filozof, psihoanalitik in kulturni teoretik Slavoj Žižek se bo 6. maja predstavil v gledališču Burgtheater na Dunaju, so sporočili z agencije za stike z mestom Dunaj Compress, a se je za udeležbo predavanja mogoče prijaviti le še na čakalno listo, dodajajo. Vstopnice za predavanje, katerih cena je znašala 2,50, štiri in osem evrov, so namreč pošle že po nekaj dneh.

Kakšen je okvir Žižkovega gostovanja v že leta 1741 odprtem osrednjem dunajskem gledališču? Zasebna Fundacija Sigmunda Freuda že 42 let zapored 6. maja, na dan rojstva Sigmunda Freuda, pripravlja Predavanje Sigmunda Freuda.

Tokrat so kot predavatelja povabili najprepoznavnejšega slovenskega filozofa in psihoanalitika, njegovo predavanje pa je napovedano pod naslovom Teologija, negativnost in želja po samouničevanju. Žižek bo govoril o dimenzijah človeške samosabotaže, v katerih filozofija prepoznava nagnjenje k požrtvovalnosti in samouničevanju, ki predstavljata temelj za religiozno izkustvo.

Fundacijo Sigmunda Freuda so sicer ustanovili leta 2003, v njej skrbijo za finančno podporo in vsebinski razvoj Muzeja Sigmunda Freuda na Dunaju, spodbujajo pa tudi humanistične debate, ki s področja psihoanalize prehajajo na področja drugih strok.

V Muzeju Sigmunda Freuda so sicer na ogled originalno pohištvo, delovna dokumentacija in drugi zasebni predmeti očeta psihoanalize, knjižnica fundacije pa se lahko pohvali tudi z največjo zbirko publikacij in arhivskih dokumentov o teoriji in zgodovini psihoanalize ter povezanih področij v Evropi.