Umrl je Walter Cronkite

Legenda ameriškega novinarstva Walter Cronkite je zaradi bolezni možganov in ožilja preminul v 93. letu starosti. Walter je zaslovel z vodenjem večernih novic televizije CBS, kjer je gostil slavne goste iz vsega sveta.

Objavljeno
18. julij 2009 10.03
Da. O./STA
Da. O./STA
New York - Na svojem domu v New Yorku je v petek v 93. letu starosti umrl legendarni ameriški televizijski voditelj Walter Cronkite, ki so ga leta 1973 imenovali za najbolj zaupanja vrednega človeka v ZDA. Cronkite je bil vsestranski novinar, zaslovel pa je z vodenjem večernih novic televizije CBS med letoma 1962 in 1981.


Cronkite, ki je umrl zaradi bolezni možganov in ožilja, se je rodil 4. novembra 1916 v mestu St. Joseph v ameriški zvezni državi Missouri, vendar so se z družino kasneje selili po ZDA. Za novinarstvo se je navdušil že kot raznašalec časopisov v otroštvu, v srednji šoli pa je ustvaril tudi glasilo.


Študiral je na univerzi Teksas v Austinu, vendar je leta 1935 študij opustil, ker je dobil delo časopisnega novinarja. Od tam je kariero nadaljeval na radiu v Kansas Cityju, kjer je prenašal tekme v ameriškem nogometu. Tam je tudi srečal svojo izvoljenko Betsy Maxwell, s katero se je poročil leta 1940. Skupaj sta bila do njene smrti leta 2005 in imela tri otroke ter več vnukov.


Njegovo ime je postalo sinonim za televizijskega voditelja in menda so temu poklicu na Švedskem rekli "kronkiter". Klicali so ga tudi "stare železne hlače", ker je bil sposoben več ur sedeti pred kamerami in voditi oddaje, pa tudi "striček Walter". Svoja poročila je vedno končal s stavkom "In, tako to je!".


Med drugim je pokrival vojno v Vietnamu in leta 1968 pomagal spremeniti mnenje Američanov proti vojni, ko je iz Vietnama poročal, da so ZDA tam znašle v pat položaju. Predsednik Lyndon Johnson pa je izjavil, če je izgubil Cronkitea, je izgubil ameriško sredino. Cronkite je bil tudi prvi televizijski voditelj, ki je začel resno spremljati afero Watergate, ki je odnesla predsednika Richarda Nixona s položaja.


Znan je bil tudi po tem, da je leta 1977 med intervjujem egiptovskega predsednika Anvara Naserja vprašal, če namerava obiskati Izrael, Naser pa je presenetljivo odgovoril pritrdilno. Sledil je obisk in kasneje mirovni sporazum med Egiptom in Izraelom iz Camp Davida. Predsednik Jimmy Carter mu je leta 1981 izročil najvišje civilno odlikovanje, predsedniško medaljo svobode. Za svoje novinarsko in televizijsko delo pa je tudi sicer dobil več nagrad in priznanj.


Po upokojitvi je pisal komentarje tudi za spletno stran Huffington Post. Čeprav so ga prepričevali, naj kandidira za politične položaje, je ostal novinar do konca. Bil je zelo kritičen do vojne v Iraku, ki jo je označil za ponovitev Vietnama. Imel pa je tudi kritično mnenje do današnjega novinarstva, predvsem na televizijah.


Na novico o smrti legende ameriškega novinarstva se je odzval predsednik in generalni direktor televizije CBS Leslie Moonves, ki je Cronkitea označil za velikega gospoda, katerega izkušnje, poštenost in profesionalnost so oblikovale vlogo voditeljev in komentatorjev. Cronkite je vedno trdil, da je naloga novinarjev, da držijo ogledalo in se pri poročanju ne spuščajo v komentarje.


Predsednik ZDA Barack Obama pa je sporočil, da je bil Cronkite "zanesljiv glas v nezanesljivem svetu" in novinarska ikona, ki jo bodo iskreno pogrešali. Kot je dejal Obama, je Cronkite postavil standarde, po katerih ocenjujejo vse druge. "Bil je več kot le voditelj. Bil je član družine. Povabil nas je, naj mu zaupamo in nas ni nikoli razočaral," je dodal.


Odzvali so se tudi drugi ameriški politiki. Senator iz Arizone John McCain ga je označil za enega najbolj vplivnih novinarjev našega časa in se spomnil skupnega obiska vietnamske prestolnice Hanoi ob 10. obletnici padca Saigona. Vodja republikancev v predstavniškem domu John Boehner iz Ohia pa ga je označil za novinarskega velikana in desetletja dobrodošlega gosta v domovih ameriških družin.