Umrla jezikoslovka Breda Pogorelec

V 79. letu starosti je umrla dr. Breda Pogorelec, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani in utemeljiteljica sodobnega slovenskega jezikoslovja.

Objavljeno
21. julij 2006 19.54
Jezikoslovka Breda Pogorelec
Ljubljana - V 79. letu starosti je umrla dr. Breda Pogorelec, zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani in utemeljiteljica sodobnega slovenskega jezikoslovja. Pogorelčeva se je raziskovalno posvečala širokemu razponu vprašanj sodobne in zgodovinske slovenščine, še posebej pa jo je zanimala jezikoslovno-stilistična podoba literarnih besedil. Po drugi strani se je med prvimi v slovenskem jezikoslovju temeljito znanstveno posvetila družbenim razsežnostim slovenskega jezika, je poročal Radio Slovenija.

Pogorelčeva je predavala na oddelku za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani in bila tudi njegova predstojnica. Njeno strokovno in organizacijsko delo za ozaveščanje in uveljavljanje vloge slovenščine v javnosti tako v nekdanji Jugoslaviji kot v prvem desetletju samostojne slovenske države je bilo zelo dragoceno.

Bila je vodja akcije Slovenščina v javnosti ter vodja skupine za jezikovno načrtovanje in jezikovno politiko pri državnem zboru. Bila je tudi ustanoviteljica in dolgoletna predsednica Centra za slovenščino kot drugi tuji jezik na oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je še poročal radio.