Deloskop izpostavlja: Aleksij Kobal v Galeriji Kresija

Ljubljana, Galerija Kresija. Odprtje razstave v sredo, 20. 7., ob 19. uri.

Objavljeno
19. julij 2016 20.02
M. V.
M. V.

Svobodni umetnik, ki se posveča slikarstvu, občasno pa tudi glasbi in pisateljevanju, se bo v Galeriji Kresija nocoj ob 19. uri predstavil z novim ciklom sedmih slik Topologija Zlatoroga.

V zadnjem letu ustvarjena slikarska dela izhajajo iz strogo začrtane kompozicije, nastale po motivih slikarjevih fotografij z izletov po bližnji ljubljanski okolici in avanturističnih potovanj po oddaljenih krajih. S pomočjo 3D-programa jih je spremenil v virtualne posnetke in tako nastale virtualne podobe uporabil za izhodišče slikanja z uporabo mešanih slikarskih tehnik.

Kobal je leta 1993 končal podiplomski študij slikarstva na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti pri prof. Metki Krašovec. Je prejemnik več nagrad, med njimi lanske nagrade Prešernovega sklada. Njegova dela je mogoče videti v številnih domačih in evropskih zbirkah.

Glasbeni uvod v nocojšnjo razstavo bo izvedel Primož Oberžan, ki bo s svojim retrofuturističnim inštrumentarijem Topologiji Zlatoroga dodal zvočno razsežnost, porojeno iz fascinacije s kamnom, ritmom in mehaniko.