Deloskop izpostavlja: Frank Kolkman

Ljubljana, Galerija Kapelica. Odprtje 1. 3. ob 20. uri.

Objavljeno
29. februar 2016 17.12
M. V.
M. V.

Nizozemski eksperimentalni industrijski oblikovalec Frank Kolkman bo v Galeriji Kapelica nocoj ob 20. uri predstavil projekt Naredi-sam operacijski robot (na fotografiji).

Robot, ki lahko sam opravlja manjše operacijske posege, je del iniciative Odprta kirurgija, pri kateri je avtor izhajal iz dejstva, da je vse več ljudi obsojeno na življenje brez osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Navdihnjen z množico videov na spletni strani you tube, v katerih Američani brez zdravstvenega zavarovanja sami izvajajo osnovne operacije, umetnik predlaga naredi-sam robota, ki asistira pri domači laparoskopski operaciji.

S projektom Odprta kirurgija Frank Kolkman raziskuje možnost, da bi s tovrstnimi roboti lahko verodostojno podprli alternative za pogosto drage medicinske zdravstvene storitve po svetu, hkrati pa nagovarja obiskovalce k razumevanju tehnologij bližnje prihodnosti.

Diplomat ArtEZ v Arnhemu, s področja produktnega oblikovanja, ki je magistriral iz interaktivnega oblikovanja na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu, je robota zasnoval na gostovanju v oblikovalskem laboratoriju (D-lab) na Tehnološkem inštitutu Kjoto na Japonskem.