Koroška se spominja velikega slikarja

V Slovenj Gradcu poklon Jožetu Tisnikarju kot poglobljen prikaz njegovega življenja in dela.
Fotografija: Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Fotodokumentacija Dela

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bodo zvečer odprli razstavo Smrt ni konec, s katero zaznamujejo devetdeseto obletnico umetnikovega rojstva in dvajseto obletnico njegove smrti.
Mateja Kotnik

»Zaznamovati hočem človekove poslednje ure, pa tiste, ki ostajajo za njimi, in tudi, kaj se s tem bitjem dogaja naprej, zakaj prepričan sem, da na neki način živi dalje. Nemogoče je, da bi se kar tako razblinil,« je Tisnikar zapisal k eni izmed svojih značilnih slik v obsežnem opusu, ki bo po mnenju kustosov razstave Katarine Hergold Germ in Marka Košana tudi njegovo prisotnost slej ko prej ohranil daleč onkraj minljivega.
»Jože Tisnikar je najpomembnejši slovenski slikar samouk in eden izmed največjih ter najprepoznavnejših slovenskih likovnih ustvarjalcev druge polovice 20. stoletja. Nenavaden likovni izraz, ki mu zlepa ni mogoče najti para tudi v tuji umetnosti, je botroval številnim uspehom, ki so se v zadnjih letih pred nenadno smrtjo celo stopnjevali. O tem so nas prepričevale številne samostojne razstave doma in v tujini, štiri monografije, velika pregledna razstava v okviru prireditev Evropskega meseca kulture v Ljubljani, izid izjemne knjige poezije Daneta Zajca v Tisnikarjevi opremi, sodelovanje pri scenskih projektih, tudi v Shakespearovem gledališču v Londonu, in nazadnje velika retrospektivna razstava v domačem Slovenj Gradcu leta 1998,« so sporočili iz galerije.


Jože Tisnikar, najpomembnejši slovenski slikar samouk Foto Dragiša Modrinjak
Jože Tisnikar, najpomembnejši slovenski slikar samouk Foto Dragiša Modrinjak


Pomembna zbirka


Marko Košan je povedal, da je Tisnikar opazno zaznamoval njen značaj. »Od njenih začetkov ob koncu petdesetih let preteklega stoletja dalje, ko sta ambiciozen hram umetnosti Karla Pečka in samonikel slikar vzajemno rasla, drug drugemu mentor in učenec hkrati,« je zapisal Marko Košan in dodal, da je tudi po tragični smrti samosvoja, neponovljiva likovna zgodba trpkega tipanja po končnih resnicah človekove eksistence ostala neusahljiv vrelec navdiha za snovanje novih projektov, vtkanih v eno izmed osrednjih zbirk galerije, ki v spomin na velikega slikarja združuje dela slovenskih in tujih ustvarjalcev sorodne umetniške poetike.

V galeriji se je izoblikovala tudi pomembna zbirka Tisnikarjevih del iz vseh ustvarjalnih obdobij, med njimi so nekatere ključne slike iz dokončanega in zaokroženega opusa, ki so že leta 2008, ob deseti obletnici smrti, ustvarile ambient za simpozij o fenomenu Tisnikar.

»Deset let kasneje zopet ponujajo zgovorno izhodišče za poglobljen prikaz umetnikovega življenja in dela v osrednji razstavi Koroške galerije likovnih umetnosti leta 2018, s katero se priklanjamo izjemni zapuščini velikega mojstra,« je dejal Košan. Jože Tisnikar je po njegovem najpomembnejši slovenski slikar samouk in eden izmed največjih slovenskih likovnih ustvarjalcev druge polovice 20. stoletja.

Komentarji: