Letna statistika muzejev: Kako so terorizem in štrajki vplivali na obisk

Louvre ostal kljub teroristom najbolj obiskan muzej na svetu, londonsko Nacionalno galerijo so spodnesle stavke.

Objavljeno
12. april 2016 13.51
V. U.
V. U.

Na uredništvih italijanskega Il Giornale dell'Arte oziroma njegove mednarodne različice The Art Newspaper vsako pomlad pripravijo obsežen pregled statistike obiskov najpomembnejših muzejev in galerij na svetu v zadnjem letu. Sklicujejo se na podatke, ki jih prejmejo od samih institucij, rezultat pa je množica številk, ki odsevajo globalni interes ljubiteljev umetnosti in kulturnih turistov.

Pri vrhu lestvice najbolj obiskanih muzejev znova srečamo ustaljene protagoniste, osrednje zahodne nacionalke, med katere sta se znova prebili le dve izjemi: sanktpeterburški Ermitaž, ki pa podobno kot številni zahodni muzeji ob vrhuncih kulture odraža tudi blišč nekdanjega dvora in imperialistične politike, ter najbolj priljubljen muzej Azije: Nacionalni muzej v Tajpeju.

Zmaga znova Louvru, a z manj obiskovalci

Na samem vrhu ni spremembe. Na prvem mestu znova premočno vodi pariški Louvre, katerega letna statistika obiska se je kljub lanskim novembrskim terorističnim napadom, ki so pretresli Pariz in svet, in kljub vstopnini, ki velja 15 evrov, zaustavila pri okoli 8.600.000 obiskovalcih. Posledica napadov je bilo sicer začasno zaprtje več pariških muzejev, v Louvru pa je bilo zaradi njih, takšne so ocene, okoli 600.000 obiskovalcev manj.

Na drugem mestu je znova londonski Britanski muzej, v katerega je vstop brezplačen, kar je lani izkoristilo okoli 6.820.0000 obiskovalcev, okoli 100.000 več kot leta 2014.

Na tretje mesto se je tokrat prebil newyorški Metropolitanski muzej, ki velja s statistiko okoli 6.533.000 obiskovalcev za najbolj obiskan ameriški muzej, na četrtem mestu pa je Vatikan z okoli 6.002.000 obiskovalci najpopularnejši muzej na Apeninskem polotoku. Ne sicer v Italiji, saj je govora o Vatikanskih muzejih, medtem ko sama Italija kljub izjemnim muzejskim zbirkam med deseterico ni prodrla.

Najizrazitejši padec zaradi odmevne stavke

Na petem mestu je tokrat londonska Nacionalna galerija z okoli 5.908.000 obiskovalci, pri čemer je prav ta muzej, ki je na lanski lestvici pristal na tretjem mestu, imel najbolj izrazit padec. To pripisujejo odmevnim stavkam v njem – zaposleni so se uprli napovedani privatizaciji storitvenih dejavnosti –, posledica česar je bilo delno zaprtje.

Na šestem mestu je z okoli 5.201.000 obiskovalci omenjeni Nacionalni muzej na Tajvanu, na sedmem pa znova sledi londonska ustanova, v kateri je število obiskovalcev lani upadlo. Tate Modern, kjer so lani našteli okoli 4.712.000 obiskovalcev, skoraj milijon manj kot leto prej. Statistiko bodo verjetno kmalu popravili, saj bo muzej kmalu nagovarjal s prenovljeno, razširjeno podobo. Odprtje bo že 17. junija.

Osmo mesto je z okoli 4.104.000 obiskovalci pripadlo washingtonski Nacionalni galeriji, deveto z okoli 3.668.000 Ermitažu, deseto pa z okoli 3.440.000 pariškemu Muzeju Orsay.