Poslednja želja - Hrvaška

Pretresljiva zgodba Poljaka, ki naj bi v kratkem oslepel.

Objavljeno
16. julij 2018 17.20
Posodobljeno
16. julij 2018 17.20
Pogumni Marcin
FOTO Robert Fajt/Cropix
G. K.
G. K.
Vodiči po prelepih labirintih Plitvičkih jezer na Hrvaškem se srečujejo z različnimi zgodbami, a takšnih, kot jo živi 38-letni Poljak Marcin Žarnecki, je sila malo. Zaradi progresivne retinopatije bo Žarnecki kmalu oslepel. Na eno oko je slep že sedaj, na drugem ima dioptrijo minus 28. Preden ga bo zagrnila tema, si je hotel izpolniti življenjsko željo. Videti Hrvaško, videti Plitvička jezera in Jadransko morje.

Iz rodnega mesta Nowy Targ je do prvega cilja prekolesaril 700 kilometrov, z zgolj 50 evri v žepu. Živi namreč le od invalidnine, na dolgi in naporni odisejadi pa je užival pecivo in pil vodo. Njegovo srce je poganjal pogum in silovita čustva. In čeravno vidi zgolj obrise predmetov, mu je uspelo. »Super, zelo lepo, fantastično,« je vzklikal, ko je v živo prepoznaval podobe, ki jih je doslej občudoval le na računalniku. Navdušen je bil nad vožnjo z ladjico, pod slapovi je ostal brez besed. Po Plitvicah se odpravlja na Jadran, ki ga je zadnjič videl kot otrok, nato pa bo čudovite podobe narisal, saj je bil uspešen, večkrat nagrajen ulični slikar, je pa tudi glasbenik, obvlada ljudska glasila in se mora do konca meseca vrniti v domovino, kjer bo koncertiral.

Zgodba o njegovih sanjah in junaštvu je prišla v javnost, tako da mu je ena turističnih agencij financirala ogled Plitvic, kosilo, pričakali pa so ga tudi člani lokalnega kolesarskega kluba in mu podarili nekaj zbranega denarja. Ganjeni Marcin jim ni ostal dolžan, v nekaj minutah je s kemičnim svinčnikom ustvaril podobo poljskih Tater. Po tem, ko je v nedeljo navijal za Hrvaško v finalu nogometnega SP, je začel uresničevati drugi del svojih sanj – s kolesom se je odpravil proti Reki, nato načrtuje obisk Krka in Splita. Nato pa nazaj v ....