Thinkpad x1 tablet: Tokrat uspešno širjenje thinkpadovskih lastnosti

Poslovna tablica z nekaj zanimivi razlikovalnimi lastnostmi in prenosniškimi aspiracijami.

Objavljeno
22. julij 2016 14.13
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret

Lenovo je bil s svojim konceptom popolnoma vrtljivega zaslona eden začetnikov kategorije križancev med prenosniki in tablicami. A se v zadnjem času, kot večina drugih proizvajalcev, kljub vsemu zgleduje tudi po Microsoftovem izdelku surface. S tablico thinkpad x1 tablet mu je uspelo brez neposrednega kopiranja.

Vodilni proizvajalec osebnih računalnikov intenzivno razširja ponudbo naprav v družini thinkpad in tako je tako obdelavo dobila tudi poslovna tablica z dodatno tanko tipkovnico in priključno postajo. Thinkpad običajno pomeni boljše, za to linijo značilne materiale, in tokrat preizkušena tablica ni izjema. Deluje vzdržljivo in kakovostno, edino glede nastavljivega stojala smo nekoliko v dvomih, saj je bilo pri našem primerku rahlo zvito, zato se je tablica na mizi rahlo gugala. Upamo, da kupcem ne bo uspelo povzročiti česa takega.

Dobro izvedeno stojalo

Sama tablica je sicer precej velika, a za zaslon prenosnika vseeno majhna, saj je diagonala 12-palčna. Prikaz je zaradi ločljivosti 2160 x 1440 zelo oster, se pa občasno še opazi, da ima sistem windows še vedno težave s pravilnim prikazovanjem besedila in drugih elementov na zaslonih, pri katerih ločljivost presega full hd (1920 x 1200). Masa je podobna kot pri vseh enako velikih »tablicah«, približno 800 g.

Najbolj dobrodošla inovacija, ki jo je Lenovo naredil pri tablici, je stojalo, s katerim jo uporabnik postavi na mizo ali na kolena. Pri drugih tovrstnih izdelkih je vpeto nekje na sredini hrbtnega dela, in ko je odprto, na površini stoji samo z ozkim robom. Pri tablici thinkpad x1 pa je vpeto spodaj; ko je odprto, je tablica naslonjena na njegovo celotno površino. Nastavljivo pa je brezstopenjsko. Še posebno za uporabo na kolenih je taka rešitev veliko boljša od Microsoftove in drugih. Tipkovnica se pritrdi podobno kot pri tablici surface – magnetno in jo je mogoče postaviti malenkost položno, da je tipkanje udobnejše. Nad tem nismo imeli pripomb, saj se tipke ne razlikujejo veliko od tistih v kakšnem ultratankem prenosniku. Skupaj s tipkovnico tak »prenosnik« tehta približno kilogram in ga je mogoče vtakniti v vsako torbo.

Zgledna zmogljivost, veliko dodatkov

Tablico poganja ena močnejših različic Intelovega ultravarčnega procesorja core m, kar je za večino poslovnih opravil kar ustrezna izbira, saj nismo zaznali kakšnega ustavljanja, vse je delovalo povsem tekoče. Kdor pa bi se želel na takem sistemu lotiti urejanja videa, se mora zavedati, da mu bo tako opravili vzelo več časa kot na resnejšem prenosniku s procesorjem i5 ali celo i7. Pomnilnika je 8 GB dovolj, prav tako diska, saj je ssd veliko 256 GB, a vseeno bi bilo lepo, če bi Lenovo za ceno, ki jo zahteva za thinkpad x1 tablet kapaciteto povečal na 512 GB. Kljub varčnejšemu čipu pa trajanje baterije ni prav briljantno. Tipično smo iz enega polnjenja izvlekli od pet do šest ur delovanja, kar se nam zdi povprečen rezultat. Preizkušali smo različici brez mobilne povezljivosti (lte), ki verjetno poskrbi za še krajše trajanje baterije.

Posebnost tablice so dodatki, ki jo naredijo še uporabnejšo za profesionalno rabo. Priloženo je pisalo, ki bo ustrezalo ilustratorjem, arhitektom in verjetno še komu, saj je natančno in priročno. Dokupiti je mogoče tudi nekakšen valj z dodatno baterijo ter izhodi (usb 3.0, hdmi in onelink+ za povezavo s priključno postajo) ali pa različico tega dodatka z vgrajenim projektorjem.

Kot smo že navajeni pri vseh napravah z oznako thinkpad, cena ne nagovarja širših množic, temveč predvsem podjetja in tiste, ki točno vedo, zakaj potrebujejo tako napravo. Naj bo to zaradi kakovosti izdelave, naprednih možnosti upravljanja, priključne postaje, daljšega jamstva ali česa drugega. Takim kupcem se izhodiščna cena, ki znaša skoraj 1700 evrov, verjetno ne bo zdela pretirana. Navsezadnje je danes težko dobiti zmogljiv ultralahek prenosnik ali hibrid za manj kot tisočaka in pol.