Dobro jutro: Čisto zlato

Drevored se je za nekaj dni spremenil v simfonijo zlatih cekinov, astronomi pa so medtem spoznali, kako se ustvarja resnično zlato.
Objavljeno
19. oktober 2017 17.44
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Tisti, ki so nas posvojili štirinožni ljubljenčki, smo se že zdavnaj navadili na vsakršno vreme. Iz tira nas ne vržeta ne dež ne sneg, mirni ostanemo ob hudem mrazu in izjemni vročini, da naš kuža lahko opravi svoje, bi z njim do prvega drevesa tekli celo med padanjem ušpičenih prekel!

A smo vseeno še posebno veseli, če se skupaj grejemo v toplem oktobrskem soncu in opazujemo odpadanje porumenelih listov v jesenskem vetriču. Vemo, da bo prvi dež vse spremenil v umazano mlako, a kaj potem, saj zdaj listje pleše in odseva v zraku kot čisto zlato. Psi že tečejo ovohavat naslednje drevo, mi pa obstanemo in osupli opazujemo majhen čudež narave. Naš vsakdanji drevored se je za nekaj dni spremenil v simfonijo zlatih cekinov.

Medtem pa so astronomi spoznali, kako se ustvarja resnično zlato. Poročajo o trku nevtronskih zvezd 130 milijonov svetlobnih let stran v ozvezdju Vodna kača, od koder valovanja, ki šele zdaj prihajajo do nas, močnim teleskopom razkrivajo ustvarjanje neznanskih količin zlata med tem procesom, večje teže, kot je celotna masa naše Zemlje. Škoda, da je tako daleč, bi rekli iskalci zlata, ki so v človeški zgodovini zanj tvegali življenja.

Znanstvenike pa zanima predvsem zaklad spoznanj, ki jih bo morda prinesel zvezdni trk. Bomo izvedeli kaj novega o širjenju vesolja in temeljnih zakonih fizike? Že nekaj časa zaznavajo tudi gravitacijske valove, ki se po trčenju črnih lukenj pomikajo skozi prostor in čas.

S tem potrjujejo stoletje stare teorije Alberta Einsteina, naši čisto običajni možgani pa tudi brez tega že dolgo vedo, da je vse relativno, tudi zlato. Vsaj na tem svetu so veliko pomembnejše reči: stisk rok, razumevajoč pogled, čisto zastonjski čudeži narave. In poredni kosmatinci, za katere smo daleč najvrednejši mi, njihovi posvojenci.