Dobro jutro: Melania

Zaradi elegantne Melanie je lažje preživljati obdobje Donalda Trumpa. Kadar je ob njem, ga spremlja vsaj nekaj dostojanstvenega.
Objavljeno
14. november 2017 17.43
TRUMP-ASIA/CHINA
Zorana Baković
Zorana Baković
Zaradi nje se visoka politika spreminja v kraljestvo lepote. Vsakič, ko se pojavi pred kamerami, z nje odmeva genij enega od dobro usklajenih modnih oblikovalcev. Ni ji treba govoriti. Melania uteleša filozofijo kitajske oblikovalke Ma Ke, ki je prepričana, da so ljudje natanko takšni, kakor se oblačijo. Ma Ke je oblikovalka modelov oblačil, ki jih nosi Peng Liyuan, žena predsednika Xi Jinpinga. Njena naloga je poskrbeti za to, da je kitajska prva dama videti »preprosto elegantna in hkrati naredi velik vtis«. Obleka je po mnenju Ma Ke funkcionalen kos tkanine. Toda modno oblikovanje je izraz časa, poosebitev kulture in dokaz individualnosti tistega, ki oblačilo nosi.

Zelo zanimivo je bilo opazovati Melanio Trump in Peng Liyuan, kadar sta bili skupaj. Nista spremljali svojih mož. Oba sta bila podobna sencama svojih žena. Onidve pa sta šepetali druga drugi z izbiro garderobe, skozi svoja plašča in obleki sta govorili druga drugi kot močni, neodvisni osebnosti s političnim stališčem. In videti je bilo prav nenavaden obrat: žena kitajskega predsednika, ki je nenehno govoril o globalizaciji, je bila oblečena po načelu »Kitajska na prvem mestu«. Vse na njej je bilo kitajsko s podpisom Ma Ke.

Melania je bila čisto nasprotje estetskega protekcionizma. Med slovesnim sprejemom na Trgu nebeškega miru je nosila rožasto obleko Dolce & Gabbana z izbranim prizvokom Daljnega vzhoda. Na banket je prišla v Guccijevem brokatu s kitajskimi zmaji. Po Prepovedanem mestu se je sprehajala v Diorjevem črnem plašču, po Velikem zidu se je vzpenjala v ravnih čevljih Christiana Louboutina … Evropa, Evropa in spet Evropa.

Zaradi elegantne Melanie je lažje preživljati obdobje Donalda Trumpa. Kadar je ona ob njem, vsaj nekaj dostojanstvenega in ustvarjalnega spremlja prihod ameriškega predsednika pred kamere. In karkoli Trump govori o Ameriki na prvem mestu, ga spremlja Evropa. Veliko evropske lepote.