Dobro jutro: Na zdravje

Upajmo, da bomo lahko vsaj v leto 2019 vsi vstopili židane volje, če že morajo nekateri letos še abstinirati.
Objavljeno
30. november 2017 19.38
Peter Rak
Peter Rak
Prihajajoči prazniki ne bodo veseli zgolj za ljudi, temveč tudi za živali. Kot berem, se je ne samo v specializiranih trgovinah, temveč tudi na policah velikih trgovskih verig v Veliki Britaniji pojavilo vino za pse in mačke. Kar je tudi edino pravilno, zakaj ne bi tudi oni nazdravili in se poveselili, kot se spodobi, pa četudi ne bodo pili iz kristalnih kozarcev. Pijača se imenuje pawsecco, torej nekakšno šapasto suho vino, kar se tudi sliši zelo imenitno in tudi zato kar kliče po nakupu.

Na voljo je belo vino in rosé, na steklenici je nalepka z risbo psa in muce, ki imata namesto gobčka domišljeno narisan stiliziran kozarec, servirati pa ga je mogoče na različne načine. Lahko ga preprosto nalijemo v pasjo ali mačjo skledo ali ga polijemo prek izbranih prigrizkov, seveda pa ne smemo biti malomarni – izbrati moramo hrano, ki je skladna z izbranim vinom. Nekateri imajo še nekoliko bolj bogat asortiman, denimo pivo za pse ali pa posebno vino za muce, ki se imenuje pinot mijav. Kar je spet zelo dobrodošlo ... Kot je slišati, so namreč psi nad vinom pawsecco zelo navdušeni, medtem ko mačke, v skladu s svojo naturo, rade vihajo nos.

Pijača ima samo eno pomanjkljivost, in sicer to, da je brezalkoholna, saj je narejena iz bezgovega in lipovega soka ter ginsenga. Kar je nedvomno svojevrstno zavajanje in obžalovanja vredno dejstvo, očitno svojim hišnim prijateljem ne privoščimo nekaj veselih uric. Poleg tega bi se tako še najlažje izognili vsem problemom, ki jih imajo psi in mačke s prazničnimi ognjemeti in petardami: če bi popili nekaj kozarčkov pred polnočjo, jih pokanje zagotovo ne bi motilo, po zdravici bi preprosto obležali in zasmrčali oziroma začeli presti. Kot vsi vemo, prohibicija nikoli v zgodovini ni imela pravega učinka, zato upajmo, da bo ta napaka čim prej odpravljena in da bomo lahko vsaj v leto 2019 vsi vstopili židane volje, če že morajo nekateri letos še abstinirati.