Dobro jutro: Polnoletnost

Če drži, da so mladostna leta 21. stoletja popolna polomija, je treba novi vek postaviti ob bok prejšnjemu stoletju.
Objavljeno
29. december 2017 16.13
Ali Žerdin
Ali Žerdin
Enaindvajseto stoletje bo vsak trenutek postalo polnoletno. Torej bo postalo odgovorno za svoja dejanja, dobilo bo osebno izkaznico in druge pritikline, ki gredo k polnoletnosti. Ob tej pomembni življenjski prelomnici je treba pogledati tudi na mladostnikovo prehojeno pot. Tik pred rojstvom 21. stoletja je vladala panika, kaj bo, če se sesuje svetovni računalniški sistem. Ko se je dete rodilo, se je izkazalo, da so bile apokaliptične napovedi privlečene za lase. Grozeče kratice Y2K se zdaj spominjajo le še arheologi. A tisto, kar se ob dogodku Y2K ni pripetilo, je sledilo ob neki drugi kratici, kratici 9/11, kot jo navajajo v ZDA, oziroma 11/9, kot jo navajajo drugod po svetu. 9/11 pomeni začetek vojn. Vojne proti terorizmu, vojne v Afganistanu, vojne v Iraku ...

September je bil za današnjega slavljenca, 21. stoletje, kritičen še enkrat. 15. septembra 2008 so se zlomile svetovne finance. Okrevanje je trajalo nekaj let, na periferiji še nekoliko dlje. V znanosti ni splošnega konsenza, ali je šlo leta 2008 za otroško bolezen 21. stoletja ali starostno bolezen kapitalizma. Pri 16. letih, na datum, ki ga nekateri Američani s kratico poimenujejo 11/9, so v ZDA dobili predsednika z nenavadno pričesko in neobičajnim načinom vodenja.

Bi se kaj podobnega lahko ponovilo, ko bo 21. stoletje polnoletno? S polnoletnostjo pride tudi odgovornost volilne pravice.

Če iz zapisanega izhaja, da so mladostna leta 21. stoletja popolna polomija, je treba novi vek postaviti ob bok prejšnjemu stoletju. 20. stoletje je imelo v tem času za seboj že tri četrtine svetovne vojne. Ta se je končala ob koncu leta 1918. Konec prve svetovne vojne zaznamuje datumska kratica 11/11 – na obeh straneh Atlantika kratico beremo vsebinsko enako. V primerjavi z 20. stoletjem so najstniška leta 21. stoletja v Evropi čas miru.