Brod na Muri: Kogar je kača pičila...

Podjetnika se nista potrudila, da bi okoličane prepričala, da se bojijo zgolj zvite vrvi.
Objavljeno
17. oktober 2017 13.25
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Vsi verjetno poznamo staro modrost o strahu:  Kogar je kača pičila, se še zvite vrvi boji. Če imaš torej slabo izkušnjo, boš strah prenesel tudi na vse, kar je zgolj podobno tistemu, kar ti je povzročilo to izkušnjo.

Morda se pa motim. Morda vendarle vsi ne poznamo te modrosti. Po izkušnjah iz zadnjega časa bi lahko skoraj zatrdil, da je nekateri ne poznajo. Med temi nepoznavalci so, kot kaže, tudi lastniki do pred kratkim skrivnostne družbe L4T, ki sta jo slovenski podjetnik Tomaž Groff in njegov italijanski kolega  Alessandro Curti v Lendavi ustanovila zato, da bi v Naftinem kompleksu zgradila predelovalnico gum. 

Lendavska javnost je namreč šele iz sklepa Agencije RS za okolje, objavljenega na ARSOvi spletni strani, izvedela za načrte teh dveh podjetnikov in tudi za to, da jima za postavitev predelovalnice odpadnih gum s tehnologijo depolimerizacije ne bo treba opraviti presoje vplivov na okolje in ne pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Šele po končani naložbi bosta morala pred začetkom obratovanja od agencije pridobiti okoljevarstveno dovoljenje in to je vse. Ljudje so opazili tudi, da je prijavljena letna zmogljivost obrata 29.784 ton predelanih gum in hitro ugotovili, da je to borih 216 ton manj od 30.000. Slednja številka pa je meja, nad katero je investitor v vsakem primeru dolžan opraviti presojo vplivov na okolje in si pridobiti okoljevarstveno soglasje ARSO. 

Vse to se je dogajalo prav v času, ko so Lendavčani in prebivalci okoliških vasi še vedno morali vohati smrad iz Ecosove bioplinarne v Trimlinih in ko še vedno niso vedeli, ali bo ta bioplinarna, v katero so lastniki mimo dovoljenj in soglasij na predelavo na črno dovažali vse, kar je prinašalo denar, ne glede na nevarnost za okolje in okolico, še vedno delovala ali ne. Dolge mesece pritoževanja in cela vrsta posredovanj okoljske inšpekcije je bila potrebna, da so bioplinarno ustavili in da je sedaj inšpekcija zahtevala celo odvzem okoljevarstvenega dovoljenja, do tedaj pa so ljudje živeli v neznosnem smradu in strahu pred morebitnimi še hujšimi posledicami.

Biplinarna je torej kača, ki je že pošteno pičila domačine in sedaj se, upravičeno ali ne, bojijo tudi predelovalnice gum podjetja L4T, za katero se še ne ve, ali je samo zvita vrv ali nova kača. Prihajajoča podjetnika se namreč niti malo nista potrudila, da bi okoličane prepričala v to, da je predelovalnica samo nenevarna zvita vrv in sta (pre)dolgo molčala. Ko so se v javnosti že nekaj časa pojavljala vprašanja in dvomi v zvezi s predelovalnico, sta bila tiho. Tomaž Groff na naše klice in sporočila ni odgovarjal in več kot teden dni je minilo, da so sestavili sporočilo za javnost z odgovori na naša in na vprašanja vseh drugih.

Prepozno za tiste, ki jih je kača enkrat  že pičila.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.