Brodet s škarpeno: Ne čujem dobro, Katalonija

Brodet s škarpeno
Objavljeno
07. oktober 2017 17.15
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Kaj je pravzaprav odgovoril kandidat za predsednika Borut, ko so ga vprašali, ali bi morala Slovenija priznati samostojno Katalonijo. Najprej je povedal najpomembnejše, da je bil junija na kosilu pri španskem kralju Felipeju in pri kraljici Leticiji. Škoda, ker ni povedal, kaj so jedli. Potem je govoril, kako so na kosilu dali duška slovenskim sentimentom do Katalonije, a je v našem imenu milo prosil kralja, naj razume ta sentiment. Na koncu je ocenil, da bi se v morebitnem, skrajnem primeru katalonske osamosvojitve (ko je le ne bi bilo) morala slovenska politika dogovoriti za stališče, kaj narediti v tako kočljivem trenutku. Na vprašanje, kaj on misli, ni odgovoril. Celo za predsedniškega kandidata je največkrat najbolje, da ne misli preveč. Evo. Tak je naš najboljši kandidat.

Boruta je bolj skrbelo, kaj bo, če se bo Unija res hotela regionalizirati. In tukaj so Brodetovi šniclji, pardon, špiclji, postavili neverjetno hipotenuzo, pardon, hipotezo. Če bo rampa, je uganka, kako bo potem prišel do svojega sandolina s fuoribordom v eni od marin, od koder poleti odvesla k ljubici Kolindi. Če že Borut ve, da bomo prej ali slej dobili Evropo Regij, potem je čas, da v krajevni skupnosti Črni Kal sporočijo regionalni vladi v Koper, kako dolga bi morala biti ta rampa, da bo segla čez oba cestna pasova. Prav tako bi se morali zmeniti, ali bodo potrebovali Ljubljančani vizume, ali bo za začetek dovolj lašapasare. Najhuje bi bilo, če bi Obalčani ostali nepripravljeni na regionalizacijo. In bi po stoletnih sanjah pozabili urediti formalnosti za implementacijo Svobodnega koprskega ozemlja. Napredni Slovenci trdijo, da ima vsak narod pravico do samoodločbe. Če Obalčani niso neka zelo posebne vrste pasma, se je Škarpena pripravljena Angelci Likovićevi spovedati v centru Grosuplja.

Šele na predpredzadnje mesto je Škarpena (po protekciji) uvrstila kandidata Borisa. Dan prej so ga iz njegovega štaba hvalili kot absolutnega zmagovalca, ker naj bi na enem od planetov dobil 37 odstotkov glasov podpore. Vendar niso povedali, s katerih 37 številk je dobil podporo. Glasovalni stroj mu deluje. Brodetovi šniclji še niso ugotovili, na kakšen pogon. Moraš pa biti kvalificirano čoknjen, da greš v tak resničnostni šov. In pozor, polovica državljanov še zmeraj verjame, da je to demokracija.

V zvezi z Barcolano se je oglasil eden najstarejših jadralcev, Izolan Ivan Pivac, ki je dal vetra podpisanemu Butcu in Butcu. Ni res, da so lani prvič v zgodovini prestavili start regate zaradi močne burje. To se je zgodilo vsaj še enkrat pred skoraj 30 leti, ve povedati stari morski maček, ki je barkolal, ko se nekateri današnji jadralci še rodili niso. Sta pa v hudo zagato spravila Maxi Jeno njena prva šefa: Mitja Kosmina in Gašper Vinčec, ki sta se naveličala dvojk v registrski številki večno druge slovenske jadrnice. Re
gistrirala sta jo v 007. Načrtno. Če bo jadrnica zdaj priplula sedma, ju lahko reši samo še James Bond.